"Язаки" спира работата на заводите си в Димитровград и Сливен през следващите 11 дни, като те трябва да отворят на 6 април, посочиха от самата от компания, а този в Ямбол ще работи при понижено производство "до 5 април". Това ще изпрати вкъщи общо почти 5,7 хил. души - 3250, които работят в Сливен и Ямбол и още 2400 от фабриката на компанията в Димитровград.

През миналата седмица самите служители протестираха, че остават на работа, въпреки заплахата от разпространение на коронавирус. В прессъобщението на "Язаки" се посочват именно мерките против пандемията като причина за решението, както и преустановяването на работата на много автомобилни компании, които купуват кабели от "Язаки".

"Язаки" инвестира 355 000 лева в служителите си

Най-големият производител на авточасти в България инвестира 355 000 лева в служителите си

В компанията вече работят над 5 500 души

Гигантът до момента е спрял работата или е произвежда с понижен капацитет в 20 завода в глобален мащаб, като този режим ще остане в сила до края на март, когато от компанията ще решат дали операциите им да бъдат възобновени нормално.

"При преустановяването на операциите компанията работи в тясно сътрудничество с Европейския работнически съвет и със съответните органи и представители на служителите във всички държави, за да бъдат използвани по най-добрия начин всички налични възможности на трудовото законодателство", посочват от "Язаки".