Японският автомобилен производител Тoyota Motor обяви в четвъртък, че глобалните му продажби и производство са достигнали рекордни върхове през годината, приключила на 31 март. Тези резултати са подкрепени от силното търсене и липсата на ограничения на доставките на полупроводници, които трябваше да изтърпи компанията през последните години, съобщава Reuters.

Все пак Toyota планира да отложи началото на производството на своите електрически превозни средства (EV) в САЩ и да намали местното производство, за да гарантира безопасността и качеството на продуктите след поредица от скандали във фирмите от групата, пише вестник Mid Japan Economist.

Toyota се връща към рекордното си производствo на автомобили - планира 10,5 милиона коли годишно

Toyota се връща към рекордното си производствo на автомобили - планира 10,5 милиона коли годишно

Компанията е произвела 9,2 милиона автомобила през първите 11 месеца на 2023 г.

За финансовата година, приключила през март, Toyota съобщи, че глобалните продажби само на компанията-майка (маркитеToyota и Lexus) са нараснали със 7,3% до 10,31 милиона единици на годишна база, надминавайки границата от 10 милиона за първи път, докато продукцията й достигна 9,97 милиона превозни средства, което е ръст от 9,2% на годината.

Ръстът в обема на продажбите се дължи на увеличеното търсене в чужбина, по-специално в Европа и САЩ. Извън Япония Toyota е продала 8,78 милиона автомобила, което е със 7% повече спрямо фискалната 2022-23 година. В Япония продажбите също са се увеличили с 8,7% до 1,53 милиона единици.

Най-големият производител на автомобили в света обаче отбеляза спад на продажбите и производството през март на фона на жестоката конкуренция в Китай, най-големият автомобилен пазар в света.

Тoyota произведе рекордните 9,23 милиона автомобила, но изостава при електрическите

Тoyota произведе рекордните 9,23 милиона автомобила, но изостава при електрическите

И през 2024 г. най-големият актив на компанията в тази област ще бъде лидерството при хибридите

Глобалните продажби на Toyota през март се понижиха с 2,1% спрямо година по-рано до 897 251 единици, а производството й намаля с 10,3% до 807 026 единици.

Глобалните му продажби на компанията на автомобили с батерии EV през годината, приключила през март, скочиха повече от три пъти до 116 654 единици.

Toyota планира да отложи началото на производството на електромобили в САЩ до пролетта на 2026 г. от първоначалния план за 2025 г., според материала на цитирания по-горе вестника. Изданието добавя, че автомобилният производител планира умишлено да настрои период на "пауза" в своя бизнес за гарантиране на качество и безопасност, пише Ройтерс.