Японският автомобилен производител Toyota през периода януари-ноември 2023 г. е увеличил глобалните производствени обеми с 11% - до 9,23 милиона коли, според данните, публикувани на сайта на компанията. Това е по-високо от предишния годишен рекорд на компанията от 9,05 милиона автомобила, поставен през 2019 година.

Продажбите на Toyota за изтеклите 11 месеца на годината са се увеличили със 7% и възлизат на 9,37 милиона автомобила.

Продажбите в САЩ през януари-ноември са се увеличили с 5% (до 2,02 милиона автомобила), в Европа - с 8% (до 1,02 милиона), в Япония - с 31% (до 1,56 милиона). Междувременно продажбите в Китай са паднали с 2% до 1,72 милиона автомобила.

Световен рекорд: 300 милиона коли произведе Toyota от създаването си

Световен рекорд: 300 милиона коли произведе Toyota от създаването си

Най-произвежданият модел е Corolla с тираж от над 50 милиона единици

Глобалните продажби на автомобили Toyota с електрически двигатели за 11-те месеца са се увеличили с 34% - до 3,34 милиона, включително хибриди (HEV) - с 30%, до 3,1 милиона Продажбите на напълно електрически превозни средства (BEV) са се увеличили повече от пет пъти, до 95,2 хиляди.

Toyota Motor рискува да остане изостанала в революцията на електрическите превозни средства и новият шеф Коджи Сато обеща да навакса, пише Reuters. Но и през 2024 г. най-големият актив на компанията в тази област ще бъде лидерството при хибридите на батерии и колите на газ.

Toyota Motor въвежда нов способ за сглобяване на автомобили

Най-голямата автомобилостроителна компания в света въвежда нов способ за сглобяване на автомобили

Сглобяването на конвейр отива в историята

Но има напредък. Продажбите на чисто електрически коли на Toyota изглежда ще се учетворят през 2023 г. спрямо 2022 г., макар и от ниска база. А през октомври компанията обяви "технологичен пробив" в твърдотелните батерии, обещавайки значително по-дълъг обхват и по-бързо зареждане.

Главният план на Сато ще отнеме време: моделите от следващо поколение излизат на асфалта едва през 2026 г., отбелязва Ройтрс. Но и темпото на съперниците се забави, заедно с търсенето. Глобалните продажби на електрически превозни средства са малко под 10 милиона през първите девет месеца на 2023 г., според Canalys, което предполага приблизително 30% увеличение за цялата година. Това е по-малко от трицифрените печалби през 2021 г. General Motors и Ford Motor намалиха или отложиха инвестиционните си планове за EV, докато спадащите цени намалиха оперативния марж на печалбата на Tesla.

Новата Toyota C-HR, разработена специално за Европа

Новата Toyota C-HR, разработена специално за Европа

Цената на Toyota C-HR с 1,8-литров хибриден двигател започва от 34 990 евро

Междувременно Toyota разполага със зряла технология, която може да използва под формата на хибридни превозни средства. Компанията е пионер в тази комбинация от акумулаторен двигател и газов двигател с Prius през 1997 г. Идеята се радва на ренесанс в САЩ и Китай, а анализаторите от Nomura смятат, че по-високите цени на петрола ще ускорят прилагането й през 2024 година.