Toyota Motor Corporation (TMC) обяви, че компанията е отчела производството на 300 000 000 свои коли, като в калкулацията са включени и автомобили, сглобени през септември 2023 година. Японският автомобилен гигант стана първата автомобилна компания в света, която сглоби такъв рекорден брой автомобили.

Впечатляващият резултат беше достигнат 88 години и два месеца след като Toyoda Automatic Loom Works, Ltd. (по-късно Toyota Industries Corporation) пусна първото превозно средство на Toyota, камиона G1през август 1935 година.

Toyota продаде за шест месеца рекордните 5,6 милиона коли

Toyota продаде за шест месеца рекордните 5,6 милиона коли

Активен ръст на марките Toyota и Lexus е регистриран в Африка - с 22%

От Toyota посочват, че 180 520 000 от автомобилите й са били сглобени в Япония, а останалите около 119 600 000 единици в международните производствени съоръжения на компанията. В световен мащаб фирмата има около 325 000 работници в 50 завода.

Най-произвежданата кола на Toyota през изминалите 88 години е Corolla, представители на семейството на която са сглобени в тираж от над 53 399 000 единици.

Toyota Motor въвежда нов способ за сглобяване на автомобили

Най-голямата автомобилостроителна компания в света въвежда нов способ за сглобяване на автомобили

Сглобяването на конвейр отива в историята

През първото тримесечие на 2007 г. "Тойота Мотор" за пръв път произвежда и продава повече автомобили от Дженерал Моторс (GM). GM се славеше като "най-голям производител на автомобили в света" в продължение на 76 години. През 2013 г. Тойота става първата корпорация, произвела над 10 млн. автомобила за година - 10,2 милиона.

Toyota ще строи трети огромен завод в Индия

Toyota ще строи трети огромен завод в страна от БРИКС

Така производственият капацитет на автомобилния концерн в страната ще нарасне в 30%

"Искам да изкажа сърдечната си благодарност на клиентите, които избраха автомобилите на Toyota, и на тези, които създадоха всяка кола със сърце и душа, както и на доставчиците и дилърите, които са ги доставили с грижа, и на всички останали наши акционери", казва Коджи Сато, президент на Toyota. "Вярвам, че бройката от 300 милиона единици можеше да бъде постигнато само с безкрайните усилия на колегите в цялата компания, от планирането и проектирането на части и автомобилите, до производството, логистиката, продажбите и обслужването, заедно с всички онези, които работят за поддръжка на всяка стъпка".