Японският автомобилен производител Toyota Motor Corp. увеличи глобалните си продажби с 8,3% през първата половина на текущата фискална година и увеличи производството на автомобили с 10%.

Както се посочва в прессъобщението на компанията, световните продажби през периода април-септември възлизат на рекордните 5,596 милиона автомобила. Производството за периода, включващо и дъщерните дружества на компанията - Daihatsu Motor Co. и Hino Motors Ltd., също актуализира своя исторически максимум и възлиза на 5,738 милиона.

Toyota спря производството си в Япония и за 1 ден и загуби $356 милиона

Най-големият автомобилен производител в света спря работа и за 1 ден и загуби $356 милиона

Какво се случва със заводите на компанията в момента?

Активен ръст на продажбите на марките Toyota и Lexus е регистриран в Африка - с 22%. В Близкия изток цифрата се е увеличила със 17%, в Северна Америка - с 9,4%, в Европа - със 7%.

В Япония продажбите скочиха с 38% до 1,825 милиона единици, тъй като проблемите с доставките на полупроводници в автомобилната индустрия се облекчиха година по-рано.

Toyota запазва пазарния си дял в Европа. Lexus с ръст 43%

Toyota запазва пазарния си дял в Европа. Lexus с ръст 43%

Най-продаваният модел на Toyota за периода януари - юни е Yaris Cross

Междувременно в Китай продажбите на автомобили от японската марка са се увеличили с по-малко от 1%, главно поради високата сравнителна база и нарастващата популярност на електрическите превозни средства.

Акциите на Toyota паднаха с 2,4% в понеделник. От началото на годината капитализацията на компанията се е повишила с 42% до 35,75 трилиона йени (239 милиарда долара).

Toyota ще строи трети огромен завод в Индия

Toyota ще строи трети огромен завод в страна от БРИКС

Така производственият капацитет на автомобилния концерн в страната ще нарасне в 30%