Toyota Motor възстанови производството в своите базирани в Япония фабрики в сряда, след като компютърна система, обработваща поръчки за части за превозни средства, се повреди във вторник, което наложи затварянето на 14 завода за сглобяване.

Компанията продължава да разследва причината за грешката, която според нея не се дължи на кибератака и която й е попречила да поръчва компоненти.

През февруари миналата година Toyota затвори същите 14 фабрики в Япония, когато един от нейните доставчици, Kojima Industries, който доставя пластмасови части и електронни компоненти на Toyota, обяви, че един от файловите им сървъри е бил заразен с вирус, който пренася заплашително съобщение.

Тази атака повдигна въпроси относно киберсигурността на японската верига за доставки.

Toyota спря работа в заводите си в Япония

Най-големият автомобилен производител в света спря работа

Каква е причината?

Производството на Toyota

се възстановява тази година, така че прекъсването може да бъде потенциално по-скъпо от спирането през 2022 г.

Вътрешното производство на Toyota е нараснало с 29% през първата половина на тази година, първото подобно увеличение от две години. Toyota произвежда пълна гама превозни средства в Япония от бюджетния Yaris до най-скъпите си модели, включително луксозни автомобили от марката Lexus.

Производството на Toyota в Япония - около една трета от световното производство - е средно около 13 500 автомобила на ден през първата половина на годината, показват изчисления на Ройтерс. Това изключва превозни средства от груповите автомобилни производители Daihatsu и Hino.

Средна глобална продажна цена на превозно средство нa Toyota през последното тримесечие е еквивалентна на $26 384, въз основа на финансовите отчети. Използването на това като заместител би означавало, че цял ден производство в 14-те завода ще бъде еквивалентен на $356 милиона приходи.

Toyota не каза как и дали ще търси възстановяване на загубената продукция.

Системата на Toyota "kanban" служи за уведомяване на доставчиците какви части са необходими къде и кога, за да се минимизира инвентара.

Toyota RAV4 е най-продаваният лек автомобил в света през 2022 година

Това е най-продаваният автомобил в света за 2022-а

Всяка 13-та кола е с тази марка

"Kanban" означава табела на японски, а инженерът и по-късно изпълнителен директор на Toyota, Тайчи Оно, който разработи системата, черпи вдъхновение от наблюдението на американска верига супермаркети, Piggly Wiggly и по-конкретно от начина, по който управляват своите складови наличности.

Системата на Toyota за икономично производство и доставка на части точно навреме е възприета в цялата автомобилна индустрия и е широко проучена. Тя премина от система от печатни карти, които управляваха работния процес на доставчика, към интернет базирана система "e-kanban" преди повече от 20 години.

Системата "kanban" на Toyota, която разчита на прости визуални сигнали за организиране на работния процес, е приета и от други индустрии, включително разработката на софтуер.