Китайската компания Huawei Technologies ще пусне новата си операционна система Harmony за смартфони на 2 юни, съобщава Reuters. Това е най-големият ход за възстановяване на щетите, нанесени от санкциите на САЩ върху бизнеса с мобилни телефони.

Използването на собствена операционна система означава, че вече няма да зависи от Android. Американските санкции забраниха на Google да предоставя техническа поддръжка на новите модели телефони на Huawei и достъп до мобилни услуги на Google, на които се базират повечето приложения за Android. Новата операционна система обаче ще допринесе само за смекчаване на въздействието на санкциите, наложени през 2019 г., които забраниха на Huawei да проектира свои собствени чипове и компоненти от външни доставчици.

Преди няколко години китайският гигант беше най-големият производител на смартфони в света. Днес се класира на шесто място в световен мащаб с 4% пазарен дял през първото тримесечие на годината

Пекин плаши Швеция заради Huawei

Пекин плаши Швеция заради Huawei

Китай иска страната да позволи на компанията да участва в 5G

Припомняме, че администрацията на Доналд Тръмптвърдеше, че китайската компания представлява заплаха за националната сигурност на САЩ - обвинение, което Huawei категорично отрече. За момента не личи администрацията на президента Джо Байдън да е на различно мнение.

Тази седмица изпълнителният директор на Huawei Рен Дженфей призова служителите си "да се осмелят да водят света" в софтуера в опит да се преместят в бизнес области, които не могат да бъдат засегнати от санкциите на Америка.