За втора поредна година ръстът на инфлацията става причина за повишаване на абонаментните такси на телеком потребителите.

Vivacom разпространи съобщение, че от февруари "цената на месечния абонамент ще бъде увеличена с до 2 лв. с ДДС за всяка основна и допълнителна услуга" на база Общите условия на телекома.

Няма да се индексират:

  • Социални абонаменти планове и Планове за хора с увреждания за мобилни и фиксирани гласови услуги (Smart S+ 2017, Optima 250, Инвалиди 160, Инвалиди 300, Ограничен).
  • Абонаментните планове Unlimited 2, Unlimited 10, Unlimited 100, Unlimited 300 и Unlimited MAX. Тези абонаментни планове няма да бъдат засегнати от индексацията, тъй като те бяха обявени и пуснати в продажба в последните месеци на 2022 година.
  • Услугите по договори с придобитите оператори N3 и Net1.
  • Услугите, за които е подписано споразумение за нов срок на договора след 1 януари 2023.

Няма да има промяна в цената на стартовите предлатени пакети, но цните за потребление на предплатени услуги (разговори, данни и SMS по дестинации) ще бъдат индексирани с процента на натрупаната инфлация за 2022 г., посочват от Vivacom. Промяната ще се приложи за услугите, ползвани след 01 февруари 2023 г.

"По данни на Националния статистически институт натрупаната инфлация за първите 11 месеца на 2022 година е в размер на 15,80% и очакванията са отчетената годишна инфлация за 2022 година да остане на тези нива", отбелязват от телекома.

Има и специална страница, на която са посочени промените в цените.

Към момента няма официална информация дали A1 и Yettel планират подобен ход.

В края на 2021 г. телекомите също индексираха своите такси заради ръста в инфлацията. Това доведе до сблъсък между тях и тогавашния министър на икономиката Корнелия Нинова, в който беше замесена и Комисията за защита на потребителите.

Очаквайте подробности!