Дефицитът на служители в САЩ, причинен от щедрите плащания на правителството за различни видове обезщетения за безработица, продължава да спира възстановяването на компаниите. Затова автомобилните производители са изправени не просто пред недостиг на чипове, но и пред такъв на работна ръка.

В резултат на това, някои от тях обмислят интересни решения, за да привлекат работещи. Сред тях е General Motors, в която има предложения за елиминиране на задължителния тест за употреба на марихуана, предаде Zero Hedge. Изглежда, че той е сериозна спирачка пред наемането на много техни потенциални кандидати за работа.

До подобно предложение се стигна, след като от компанията изтъкнаха, че изпитват затруднения с намирането на сезонни работници в завода, в който се произвежда Chevrolet Silverado, предаде Motor1. На компанията ѝ трябват 450 временни служители на непълен работен ден във Флинт и 275 във Форт Уейн.

Трябва да се има предвид, че медицинската и развлекателна употреба на марихуана вече е законна в Мичиган, както и на много други места в САЩ. Но това не попречи на General Motors да продължи да използва тестове за марихуана, които използват проби от коса и могат да "проследят използването назад в продължение на седмици".

"Нашата организация на веригата за доставки работи в тясно сътрудничество с базата ни за доставки, за да намерим решения за нуждите от полупроводници на нашите доставчици и да смекчим въздействието от дефицита им върху General Motors", казват от автомобилния производител. Собствената им прогноза е, че дефицитът на чипове ще продължи да се усеща през цялата 2021 г.