Най-големият акционер в германската авиокомпания Air Berlin – арабската Etihad, сериозно изостри тона срещу германската администрация.

„Сега, след като ние в продължение на четири години инвестираме в Германия, подкрепяме работните места в Air Berlin и създаваме собствени в Германия, разбираме, че правилата са се променили”, казва шефът на Etihad Джеймс Хоган в свое писмено изявление, цитирано от телевизия n-tv.

Повод за думите му стана решението на германското транспортно министерство да откаже на арабската авиокомпания code-share (споделяне на един полет с друга авиокомпания) по 29 от 63 поискани маршрута от средата на януари. Предимството при този вид партньорство е, че пътниците на дадена компания могат да летят с друга, но билета да е закупен от първата.

Този вид услуга е много важна за Air Berlin, тъй като й осигурява допълнителни пътници и по-малко празни места. Не така обаче смята регулаторът. Понеже Etihad е главният акционер в германското дружество, но не е европейска авиокомпания и поради липсата на международно споразумение подобно на това със САЩ, не може да има code share полети между Обединените арабски емирства и Германия.

Air Berlin не веднъж би тревога, че при отпадане на споделените полети с Etihad ще изпита сериозни финансови трудности. По сметки на компанията годишните й приходи от code share  споразумението възлизат на 140 милиона евро.