Nike е най-големият производител на спортни обувки и дрехи, както и една от най-популярните марки за такива стоки. Тя обаче може да се окаже, че няма достатъчно запаси, за да задоволи търсенето на потребителите, а причина за това е, че няколко ключови за нея завода не работят.

Заради разрастването на коронавируса във Виетнам и конкретно в някои от големите индустриални градове в страната, като Хошимин, веригите за доставки на Nike може да се окажат сериозно нарушени.

През последното десетилетие гигантът с бързи темпове увеличаваше производството си на маратонки във Виетнам. В резултат към края на миналата година половината от спортните обувки с марката Nike идваха от страната.

Следващата по значение производствена дестинация за американския лидер е Индонезия, която отговаря за 24% от произвежданите маратонки.

В момента два от доставчиците на Nike в Хошимин са спрели работа, според Reuters. Причина за това е пандемията, а затворените заводи представляват сериозен риск за доставките на компанията.

Anta може скоро да изпревари Adidas по пазарна капитализация

Непознатата китайска компания, която може да изпревари Adidas като марка №2 за спортни стоки в света

За изминалата година тя е поскъпнала със 157%

Въпреки че се очаква производствените бази да останат затворени само за няколко дни, ситуацията може да се превърне в проблем за Nike в зависимост от това колко други завода ще преустановят работа и колко гъвкави са веригите за доставки на спортни обувки, пише сайтът Quartz.

От американската марка успокояват, че това няма да се отрази на продажбите им, а като причина посочват, че имат общо 122 завода в 12 страни в света. От тях обаче 53 се намират във Виетнам.

Междувременно компанията разчита за 61% от продукцията си на четири производителя. Според Reuters най-големият от тях по брой на заетите в него се намира именно във Виетнам.

Въпреки че от Nike са убедени, че ще успеят да се справят с временното сътресение, експертите от Morgan Stanley предупреждават, че тя ще е една от компаниите, които ще бъдат тежко засегнати от допълнително разрастване на пандемията във Виетнам, Индонезия и Камбоджа.