Не е новина, че служителите често изоставят мениджърите, а не компаниите. Не един или двама се оказват в тази позната ситуация: проектите са интересни, заплащането е добро, колегите са страхотни, но заради прекия ви ръководител мечтаете работното време да свърши.

Изследване на Gallup сред над 7 000 американци открива, че 50 процента от служителите напускат, за да се отърват от своя мениджър. Според анкетираните, шефовете често не успяват да развият и използват силните страни на служителите, което също се оказва значим проблем.

Но това далеч не е най-големият такъв.

Най-големият грях, сочи изследването, е избирането на фаворити от страна на шефа сред служителите - 82 процента сочат този проблем на първо място. Със същия дял са и неформалните заплахи от шефа за уволнение.

Шефовете, които се опитват да се "уредят" с колега, дразнят 81% от мъжете и 82% от жените. Дамите поставят директорите, които се възползват от позицията си, за да покрият лични разходи с пари на компанията, като по-голям проблем от романтичните забежки.

Мениджърите, които употребяват алкохол или дори наркотици, също са сред топ пет на най-притеснителните за служителите случаи. Сред останалите проблеми са лошата лична хигиена и отменянето на среща пет минути преди началото ѝ.

Мудността и закъсненията също се забелязват от служителите - и не се толерират.