Често ни се иска да променим по някаква причина работното си място. Ако обаче сте избрали този не толкова лесен път, това не означава, че винаги трябва да го извървите докрай.

Важно е да се разбере, че да си промениш работата никога не е късно. Но е добре да не правите грешките, които ще ви посочим по-долу.

Снимка 320029

Източник: iStock

1. Вземате необмислено и прибързано решение

Преди да промените работата си, трябва да извършите задълбочена и задълбочена оценка защо искате да напуснете сегашното си работно място.

Трябва да отделите много време, за да разберете точно това, от което не сте доволни, преди да искате да потеглите в друга посока.

Опитайте се да си отговорите честно на въпроса: защо сте недоволни. Може би не ви харесва шефа, а не сферата на дейност.

Много хора преминават през етап на неприязън към работата си, но е важно не само да си изяснят защо е така, но и да разберете дали може да промените нещо в текущата си работа, така че да стане удовлетворяваща за вас.

Снимка 320309

Източник: iStock

2. Избирате нова работа само заради заплатата

Несъмнено, когато сменяте работните си места, трябва да мислите стратегически и да вземете под внимание, наред с другите неща, и финансовия компонент.

Решението обаче не трябва да се основава само на финансови фактори.

Ако изберете високо платена работа, която не отговаря на вашите интереси, ценности и способности, тогава е малко вероятно да сте щастливи.

Може би отначало ще ви хареса, но бързо ще се уморите и отново ще се почувствате разочаровани и недоволни.

В същото време не трябва съвсем да пренебрегвате въпроса за заплатата, тъй това е важен фактор в житейски и професионален план.

3. Не проучите и анализирате пазара на труда

Ако искате да промените сферата на дейността си, е важно е да разберете ясно какво се случва на пазара на труда в областта, която сте избрали.

Отговаряте ли вие на изискванията на работодателите към момента, имате ли достатъчно умения и квалификация за да бъдете на ниво в сферата към която сте се насочили.

В противен случай може да бъдете много разочаровани от решението си и да не успеете да получите реализация и удовлетворение от работата си.

4. Да напуснеш старта работа без конкретен план за нова

Както показват проучванията, много по-лесно е да си намерите нова работа, когато все още работите в старата си организация или предприятие.

Факт е, че "дупката" в професионалната ви автобиографията ще накарат работодателя да се замисли дали въобще да ви покани на интервю.

Следователно във ваш интерес е да си стоите на старото работно място, докато реално не си намерите нова.

Снимка 217627

Източник: Flickr.com

5. Пренебрегвате бизнес контактите си

Експертите смятат, че е необходимо непрекъснато да обновявате и поддържате своите бизнеси професионални контакти.

Дори ако постоянно комуникирате с хора, работещи в определена сфера, не можете напълно да знаете какво ви чака в тази област, ако решите да се насочите към нея при смяна работата.

Затова е твърде възможно да ви бъдат от помощ разговори ли бизнес срещи с хора от сферата, от която се интересувате.

Експертите също така съветват да се запознаете с хора, които работят в компанията, където искате да работите.

6. Въпросът с обучението

В зависимост от това къде решите да промените областта си на дейност, може да се нуждаете от допълнително обучение.

В някои сфери тези изисквания са доста строги, но има и такива дейности, където твърди правила в това отношение няма.

Много хора смятат, че е невъзможно да се промени сферата на дейност без допълнително образование, но това не винаги е така.

Има вероятност да отделите пари и време за обучение, от което може би нямате нужда.

Снимка 254146

Източник: iStock

7. Не променяте CV-то си при смяна на работата

Дори ако искате да промените работното си място в някаква близка до вашата дейност сфера, е необходимо да промените и актуализирате вашата автобиография. И то така, тя по-добре ще отговаря на изискванията, които има новият ви работодател.

Необходимо е да промените CV-то си по начин, даващ възможност работодателят да оцени вашите качества, умения и заслуги на предишното място на работа. Както да подчертаете уменията и предимствата, които имате, за да заемате желаната от вас позиция в новата сфера на дейност.