Финландия спешно търси около 30 финансови специалисти, които са добре запознати с банковите регулации, за да помогнат на страната да се подготви за пристигането на глобална системно значима банка през тази година.

Финландският орган за финансов надзор е наясно, че не може да се конкурира с най-големите по отношение на заплащането. Но тъй като се намира в най-щастливата страна на планетата, регулаторът, базиран в столицата Хелзинки, се надява потенциалните кандидати да намерят други причини да се замислят за предлаганите работни места.

Защо Финландия е най-добрата страна за живот в света?

Защо Финландия е най-добрата страна за живот в света?

Няколко причини за това

Председателят на финансовия регулатор Анели Туоминен е наясно, че привличането на 30 финансови експерти в Хелзинки ще е предизвикателство.

"Ние не купуваме служители с пари. Имаме добри заплати в контекста на финландския публичен сектор, но очевидно не можем да си позволим нивото на заплащане в частния сектор", обяснява Туоминен.

Шведската Nordea Bank уволнява 6 хиляди сътрудници

Една от най-големите скандинавски банки съкращава 6 000 души

Банката мести седалището си във Финландия

Залозите са високи. Nordea Bank AB, най-големият финансов конгломерат в Скандинавия, наскоро получиодобрението на акционерите да премести централата си във финландската столица.

Банката, която критикува стария си дом Швеция за създаването на неприятелска регулаторна среда, смята, че ще бъде по-добре в рамките на европейския банков съюз.

Някога "болният човек" на Европа, а днес - една от най-добрите икономики на Стария континент

Някога "болният човек" на Европа, а днес - една от най-добрите икономики на Стария континент

За година растежът достигна рекордно ниво

Тъй като Nordea е със седалище в Швеция, финландският финансов регулатор ще насочи своите усилията за набиране на персонал към съседката си. Но търсенето ще включва и други скандинавски държави, заедно с Германия и Централна Европа, посочва Туоминен.

Финландските власти се надяват да се сдобият с нужните кадри до началото на есента. Преместването на Nordea е насрочено за октомври. Финландският финансов регулатор в момента има около 200 служители, сред които около 40 експерти по финансовата стабилност.