Преди време финландците наричаха своята държава "болният човек на Европа".

Година, след като правителството в скандинавската страна обаче взе решение да стимулира конкурентоспособността, чрез намаляване на разходите за труд, първите резултати от това вече са налице.

Икономиката на Финландия расте с най-бързия си темп от години, износът също, а потребителското доверие е на най-високото ниво от всички членки на Еврозоната, пише Bloomberg.

След години на рецесия, страната се нуждаеше от сериозни мерки, за да се върне към растеж. Тъй като обаче тя е приела еврото, нямаше как да използва възможността за отслабване на местната валута, за да стимулира износа.

Така през 2016 година правителството взе решение да намали разходите за труд с 4% и да замрази нивото на заплатите до края на тази година. Това принуди работодателите да накарат служителите си да работят по един допълнителен ден в годината и да намалят бонусите за ваканция.

В символ на възстановяването на финландската икономика се превърна споразумението с германския гигант Mercedes, който нае рекорден брой нови служители - 3800 души от 1957 през миналата година. Това вля живителна сила в 15-хилядния град Уусикаупунки, където се намира завода.