Шведската Nordea Bank, една от най-големите банки в Скандинавския регион, е взела решение да съкрати 6 хиляди свои сътрудници, включително 2 000 консултанти.

Намаляването на щата с 18% е част от преструктурирането, което продължава вече две години и цели осигуряване в перспектива на конкурентоспособността на финансовата организация, посочват още от Nordea Bank.

От банката отбелязват, че това съкращаване на щата ще доведе до намаляване на финансовия резултат със 100 - 150 млн. евро в четвъртото тримесечие на тази и още допълнителни разходи още четири години.

По-рано бяха обявени планове за преместване на седалището на Nordea Bank от Швеция във Финландия.

В четвъртък банката отчете и понижение на операционната си печалба за третото тримесечие на 2017 г. с 5%, до 1,09 млрд евро. Чистият доход е от лихви е нараснал с1%, до 1,19 млрд. евро. В същото време разходите са се увеличили с 2%, до 1,2 млрд евро.

Nordea е една от най-големите банкови групи в Европа, тя е представена в Швеция, Финландия, Норвегия, Дания, Естония, Латвия, Литва и Русия. Nordea обслужва 11 милиона клиента, в над 600 клона и филиала, в края на септември в банката са работили 31,918 хиляди сътрудници.