Изкуственият интелект връхлита глобалния пазар на труда "като цунами". Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева на форум в Швейцария. Според шефа на МВФ технологията вероятно ще засегне 60% от работните места в развитите икономики и 40% от позициите по света в следващите две години, пише Reuters.

"Имаме много малко време, за да подготвим хората за това, бизнесът да е готов за това. АІ може да доведе до огромно увеличение на производителността, но само ако го управляваме добре", коментира Кристалина Георгиева.

Тя подчертава, че изкуственият интелект може да доведе до повече дезинформация и до повече неравенства в обществото, в случай, че не се дирижира адекватно от хората. По думите на Георгиева световната икономика е станала по-податлива на сътресения през последните години заради различните кризи, но въпреки това е проявила устойчивост и е избегнала голяма рецесия.

Европарламентът прие окончателно регулациите за изкуствения интелект

Човешки контрол: Политици и бизнес сложиха ръка върху изкуствения интелект

ЕС налага редица ограничения, които би трябвало да са в интерес на хората

Европарламентът прие окончателно регулациите за изкуствения интелект

Припомняме, че през месец март Европейският парламент одобри законодателния акт за изкуствения интелект, който гарантира безопасността и зачитането на основните права на хората, като същевременно насърчава иновациите. Новият закон има за цел да защитава основните права, демокрацията, принципите на правовата държава и екологичната устойчивост от високорисков изкуствен интелект (ИИ).

Снимка 660592

Източник: МОН

Регламентът установява задължения за изкуствения интелект въз основа на потенциалните рискове.

Новите правила забраняват някои приложения с изкуствен интелект, които застрашават правата на гражданите, включително системи за биометрична категоризация, основани на чувствителни характеристики, и нецеленасочено извличане на лицеви изображения от интернет или от записи от видеонаблюдение с цел създаване на бази данни за разпознаване на лица.

Ще бъдат забранени и системите за разпознаване на емоции на работното място и в училищата, за социално оценяване, прогнозиране на престъпление (въз основа на профилиране или оценка на техните характеристики), както и ИИ, който манипулира човешкото поведение или използва уязвимостта на хората.

На национално равнище ще бъдат създадени регулаторни лаборатории и ще се провеждат изпитвания в реални условия, които трябва да бъдат достъпни за МСП и стартиращите предприятия, с цел да се разработи и обучи новаторски ИИ преди пускането му на пазара.

Как се променя висшето образование след навлизането на изкуствения интелект

Как се променя висшето образование след навлизането на изкуствения интелект

Пред Money.bg говори Барбара Щьотингер - декан на Академията за мениджъри на Виенския икономически университет (WU)