Прекарвайки повече от две десетилетия в Microsoft, което му донесе поста на главен изпълнителен директор в технологичния гигант през 2014 година, Сатя Надела е имал доста време, за да разбере какво означава да си лидер.

На Световния мобилен конгрес в Барселона тази седмица успешният ръководител сведе до три основните качествата, които създават добрия лидер.

За него е важно да открива тези качества освен у хората, с които работи и в самия себе си.

1. Осигурете яснота

Във време на криза или хаос хората, които се търсят най-много, са тези, които могат да предложат яснота и изход от ситуацията.

"Лидерите имат невероятната способност да внасят яснота, там, където тя не съществува. Не може да сте лидер и да създавате объркване", обяснява Надела.

2. Генерирайте енергия

За главния изпълнителен директор на Microsoft e важно работата да се върши със страст и отдаденост. Лидерите създават енергия.

Той съветва: "Ако някой дойде при вас и каже: "Много съм добър, екипът ми също е страхотен, но всички останали не струват." Този човек не е лидер."

По думите му добрият лидер трябва да създава енергия навсякъде около него. Той трябва да е в най-добрата си форма и по този начин да кара хората да го следват.

3. Гонете успеха при всички положения

Никой не става успешен за една нощ. Но според Надела трябва да имате предвид, че дори когато стигнете до най-доброто си състояние, пак ще има трудности, които трябва да преодолявате.

"Последното качество е, че лидерите трябва да носят успеха заедно с тях. Не може просто да чакате подходящото време, за да покажете колко сте успешен. Имам предвид това не е лидерство. Трябва да разбирате и да създавате успеха", обобщава технологичният специалист.

Изброените от него качества са тези, коитo Microsoft търси у кандидатите си за работа. В компанията окуражават служителите да преследват своята страст и да приемат своите идентичности.

Това не е първият коментар за лидерството на Сатя Надела. Роденият в Индия лидер е изнасял лекции на тази тема в Университета Чикаго, където получава магистърска степен по бизнес администрация през 1997 година.

Той допълва, още че освен тези три качества, е важно човек да бъде съпричастен и в професията, и в личния си живот.