Технологичните компании в Китай се смятат за едни от най-аткрактивните работодатели във втората по големина икономика в света, като на първо място се нареждат гигантите Alibaba, Baidu, Huawei и Tencent.

"Причината за това е доброто плащане и възможността за кариерно развитие", посочва Майкъл Ли от шанхайската фирма за подбор на персонал Rupro.

"Местните компании растат много бързо през последните години и имат все по-голяма роля на огромния китайски пазар. Tencent и Alibaba са направо като печатница за пари", коментира той, цитиран от CNN Money.

Ето обаче какви точно кандидати търсят технологичните лидери в Китай според експерта:

Alibaba

"Най-важното е да знаеш какво точно правиш и какво искаш в живота си", казва Брайън Уонг, който ръководи международните инициативи на Alibaba.

"Ако нямаш представа за това и дойдеш в компания, като Alibaba само заради добрия бранд и заплатата, няма да останеш дълго време", допълва той.

По думите на Унаг по време на интервю от компанията търсят хора, които са откровени и не се опитват да се изтъкнат.

Baidu

Кандидатите за работа в китайската онлайн платформа за търсене преминават през 2 тура изпити: първият за общи познания, а вторият - за специфични.

"Да знаете за бизнеса на Baidu и за културните ценности на компанията ще ви помогне много", коментира специалист от корпорацията.

Huawei

Производителят на смартфони получава по 150 хиляди документи за работа на завършили в Китай всяка година, като едва 10 хиляди минават на първия етап от отсяването на кандидати.

Те трябва да могат да разработят ясен кариерен план, да покажат желание и готовност да "растат" заедно с компанията и да се посветят на работата с клиенти.

Tencent

Интернет компанията, която държи мобилното приложение за съобщения WeChat, търси "дългосрочни кариерни партньори", които уважават нейните ценности.

Заради динамичността на бизнеса ръководството на Tencent търси хора, които учат и се адаптират бързо. Всички около 30 хиляди служители на фирмата работят разпределени в малки екипи.

В готовата форма за кандидатстване в компанията има два раздела въпроси - за професионална квалификация и за очаквания от самата длъжност.