"Не знам коя оферта да избера .. и двете са от добри достойни фирми, заплатата е на ниво, работодателите са готови да ме изчакат. Не мислех, че ще е толкова трудно." Често сме слушали тези думи от хора с добри професии, които по една или друга причина искат да сменя местоработата си.

Подобни дилеми обикновено възникват когато трябва да се направи избор пред различни възможности, всяка само по себе си заслужаваща внимание. Най-важното е да не сгрешим: но по какви критерии да сравним предимствата и недостатъците когато правим нашия избор?

Директор от Deloitte с 10 съвета за търсещите работа

Директор от Deloitte с 10 съвета за търсещите работа

Леонард Александру няма да ви вземе в екипа си, ако говорите лоши неща за предишния си работодател

"Каква точно е трудността при избора на най-добрата компания за вашата бъдеща работа? " - да попитаме хипотетичния кандидат. И той обяснява:

"Не мога да избера оферта, защото една фирма е малка, но много активно се развива, предлагат малко по-висока заплата, но има рискове, защото ще съм сам в новия отдел и ще се справя ли или не, е голям е въпрос. Втората компания има вече утвърден бизнес, с ясно дефинирани регулации и одобрена структура, но с голяма бюрокрация, правила, а заплащането е разделено на твърда заплата + коефициент за персонална ефективност."

Труден избор. Но той става доста по-очевиден, ако разбиете горните проблеми на прости парчета. Как да го направим?

Ако имате наведнъж няколко оферти от работодатели, тогава експертите препоръчват да използвате най-простия метод за сравнение според следните критерии:

Снимка 270515

Източник: iStock

1. Големината на компанията - готови ли сте да работите във фирма със 30 - 50 -100 служители или с 200 - 500 -1000?

2. Сфера на дейност - доколко е развита тази сфера в страната, какви рискове може да има за вашето професионално развитие?

3. Рентабилност на бизнеса - ако компанията е публична, погледнете публичната информация за нея, за да сте сигурни, че компанията стои здраво на повърхността.

Снимка 274271

Източник: iStock

4. Предлаган доход - доволен ли сте от заплатата и има ли съществена разлика в офертите.

5. Наличието на бонуси и допълнителни "благини", което винаги е още едно предимство и може "да убие" всички останали съображения (солидно допълнително материално стимулиране, паркинг, безплатно пътуване, заплащане на гориво и т.н.)

6. Местоположение - коя компания е по-близо до дома ви и е по-удобно да стигнете до нея, за да губите по-малко време за път?

Снимка 271624

Източник: iStock

7. Корпоративна култура - този критерий изглежда не особено важен на пръв поглед, но е много по-трудно да оцелееш в токсична служебна атмосфера, отколкото в открита и приятелска.

Степенувайте по важност и още по-добре, ако можете  дайте и количествено измерение на всеки изброен по-горе или някой друг ваш критерий. По правило резултатът от такъв прост анализ ви позволява да направите заключения и да определите лидера в предложенията за работа.