Има изписани десетки книги по темата "Какво трябва да кажа по време на интервюто за работа и какво не трябва", но рядко високопоставени мениджъри казват в прав текст какво очакват от хората, които искат да работят за тях.

Business Insider посочва един такъв случай.

Леонард Александру е технически директор в международната одитна компания "Делойт" в Румъния, като по собствените му думи е участвал в стотици интервюта с кандидати за работа. В серия публикации в Twitter той изброява някои от качествата, които търси в бъдещите кадри, както и поведението, което би им дало шанс да продължат напред в подбора.

Честност: "Виждал съм много хора да твърдят, че знаят всичко, но при конкретен въпрос се оплитат. Вместо това ми кажете какво не сте чували, не сте използвали от известно време или желаете да опознаете по-добре. Тези неща така или иначе в един момент ще излязат".

Отношение: "По-малко ме интересуват способностите, отколкото отношението. Способностите се придобиват, докато отношението има дълбок корен. Искам хората да са позитивни, надеждни и ориентирани към решения".

Уважение към предишната работа: "Повечето хора си сменят работата заради шефа си, заради парите или заради възможностите за развитие. Това не значи, че трябва да дискредитирате дадена компания само защото искате да се махнете от нея".

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Тихото напускане: Заради шефа или заради самата работа

Лесно да посочим с пръст мениджърите, но не винаги те са виновни за демотивацията на служителите

Химия: "Искам да уважавам кандидата и да имаме общи ценности. Виждам ли се да работя с него за 10 и повече години?".

Комуникации: "Искам екипът ми да може да дебатира, да обменя идеи и да намира решения чрез преговори. Интересувам се как изразявате гледната си точка без да сте агресивни".

"Не" също е отговор: "Ще обсъждам с вас хипотетични ситуации и ще искам вашето мнение. Търся хора, които са готови да се изправят срещу решенията ми, статуквото и посоката, в която върви екипът. Не искам да назначавам безмозъчни роботи, а хора, на които мога да вярвам да свършат работата".

Подготовка: "Искам да видя дали кандидатът е заинтересован от позицията и си е написал домашното, дали е прегледал в подробности описанието на позицията, дали е проучил индустрията и компанията и дали е подготвен за общите въпроси".

Въпроси: "Вместо просто да задавам въпроси, очаквам дискусия - какви са предизвикателствата, какви са критериите за успех, защо предишният човек на тази позиция я е напуснал".

Хъс: "Ако не виждам хъс за позицията, за областта и за трансформацията, няма как да работим добре заедно".

Досегашни успехи: "Последно, но най-важно: какво сте направили или сте помогнали да бъде направено? Лични проекти? Успешни проекти? Подобрени процеси? Покажете ми, не ми разказвайте - всеки може да напише всичко в автобиографията си".