За да си намериш работа, не е достатъчно само да подаваш документите си по офертите на различни компании. В съвременния свят, който е неразривно свързан с интернет, е необходимо човек да направи нещо повече.

В случай че в момента си търсите нов работодател, поработете върху профилите си в социалните мрежи. Причината е, че корпорациите все по-често търсят подходящи кадри именно в тях. Ето и няколко съвета какви промени да направите в профилите си в най-популярните сайтове:

Facebook и Instagram

Повечето хора използват и двете платформи, за да споделят свои снимки и публикации, по-често свързани с личния им живот. Не всички обаче се сещат, че двата сайта могат да дадат тласък на кариерата им и то с много малко усилия.

Социалните мрежи ще ви помогнат да изградите своя лична марка и да покажете способностите и квалификацията си. Като за начало това може да стане с публикуване на фотоси от различни професионални конференции, които сте посетили, или пък със споделяне на статии от ваш блог, свързан с работата ви.

Имайте едно наум обаче, когато направите профила си публичен, за да могат да го виждат евентуалните ви работодатели. Ако преминете към тази стъпка, изтрийте всички снимки от партита или от последния ви плаж, например. Друг вариант е да направите информацията, предназначена само за вашите Facebook приятели, частна.

LinkedIn

Ако се стремите да привлечете вниманието на някои компании чрез профил в социална мрежа, именно това е мястото, където задължително трябва да присъствате. Специалистите по човешки ресурси често проверяват LinkedIn, за да получат повече информация за кандидатствалите при тях хора и дори за да търсят нови кадри.

Тук важи правилото за споделяне на снимки и статии, както при Facebook. По принцип е добре да пускате по нещо ново на стената си веднъж седмично. И все пак попълването на автобиография с досегашния ви професионален опит и качването на профилна снимка също са напълно достатъчни.

Twitter

За се изгради един наистина активен и добре изглеждащ профил в Twitter, човек трябва да е готов да отдели малко време за това. В случай че не можете да си го позволите всеки ден, планирайте си веднъж седмично какви снимки, видеа и статии бихте искали да споделите. След това ги разпределете по дни и ви остава единствено да ги публикувате.