Специалистите по подбор на персонала, имат навика да задават едни и същи въпроси, по време на интервюта за работа, независимо от това, за какъв тип компания и в какъв сектор кандидатствате.

Ето защо, освен да сте добре подготвени за интервюто за работа, често критично е да не отговаряте на тези въпроси по неподходящ начин. Ето пет такива въпроса и как не бива да отговаряте на тях:

  1. Защо искате да работите при нас?

Грешните отговори - "Имам нужда от работа", "Искам да работя по-близо до мястото, където живея", или "Компанията ви изглежда като добро място за работа".

Да, това, че имате нужда от работа е напълно ясно, след като сте на интервю. Вместо да фокусирате отговора си върху това колко сте отчаяни обаче, е по-добре да го насочите към това, с какво бихте могли да допринесете за потенциалния си работодател.

Другите отговори не са особено подходящи, защото сочат липсата на сериозна мотивация, да заемете конкретната предлагана позиция в компанията и не звучат особено сериозно.

  1. Какви са най-големите ви слабости?

Грешни отговори - "Нямам такива", "Прекалената ми амбиция".

Всеки има своите слабости. Целта на този въпрос е, да се види реалната ви самооценка. Ако кажете, че нямате слабости, то ще изглеждате, като прекалено самонадеян кандидат, който няма реална представа за себе си.

Вторият отговор сочи една предварително подготвена и заучена позиция, която няма да ви даде шанс да изпъкнете, дори напротив - ще посочи, че прикривате нещо.

  1. "Защо напуснахте предходната си работа?"

Грешни отговори - "Мразих шефа си", или "Не ми плащаха достатъчно"

Никой не харесва кандидати, които говорят лоши неща за предходния си работодател, защото това автоматично ще се прехвърли, че може да се случи и на новото ви работно място. В допълнение, ще изглеждате като конфликтна личност.

Отговорът относно възнаграждението сочи, че основните ви мотиви са финансови. Компаниите, предпочитат кандидати, които се мотивират по-силно, от различни от финансовите причини. Последните, се смятат, че по-лесно могат да напуснат, привлечени от "подсладени" оферти на конкуренти.

  1. "Каква е вашата работа-мечта?"

Грешни отговори - "Мечтая си да стана готвач, архитект, програмист", освен ако не кандидатствате за работа от съответната сфера...

Ако мечтите ви са свързани с напълно различна сфера, сектор или индустрия, то се приема, че ще преминете "транзитно" през работата за която кандидатствате, или няма да сте достатъчно мотивиран, за да давате всичко от себе си, ако ви назначат на съответната позиция.

  1. "Имате ли въпроси към нас?"

Грешни отговори - "Не", "Каква е заплатата за тази позиция?", или "Кога мога да очаквам повишение, или прехвърляне в друг отдел?"

Първият отговор сочи, че сте готов на всичко. Вторият, че се интересувате само от финансовата страна на работата, а третия, че не сте правилния кандидат за съответната позиция, за която кандидатствате.