Множество от днешните милиардери и мултимилионери, които са натрупали със собствени усилия богатството си, са работили като продавачи, когато са били по-млади - факт, който те смятат за изключително важен за успеха им, според изследване на социолога Рейнър Зителман, цитирано от Market Watch.

Той е провел интервюта с 45 души, чийто богатство е поне €10 милиона. Някои от тях притежават далеч над €3 милиарда. Друго изискване е те да са постигнали успеха сами - или ако са наследили средства, да са ги умножили.

"До днес изследователите или подценяваха или напълно игнорираха критично важната роля на уменията да продаваш", казва той. "Според отговорите в изследването, тези умения са изиграли най-важна роля в успеха им".

Две трети от запитаните казват, че наученото като търговци е било "значим" фактор във финансовия им успех. Повече от една трета от тях отдават 70% или повече от успеха им на тези умения.

Каква точно са продавали? Всичко - от костюми, бижута, козметика до джанти - дори и стари картони от яйца, които могат да бъдат използвани за звукова изолация.

Друго изследване сред хиляди главни изпълнителни директори сочи, че мениджър продажби е била една от петте най-често срещани позиции сред тях. Номер едно е консултант и също изисква подобни умения.

Експертите са категорични, че това не е съвпадение. Дори и да не планирате да управлявате компания, опитът от продажбите е изключително важен. "Всеки има нужда от основно разбиране на техните силни страни и как да ги "продадат", казва Рандалин Хил от Ama La Vida.

Как да получите този опит? Кандидатствайте за позиции, където заплащането се базира на комисионна.