Повече от 450 000 кандидатури за допълнителна работа на непълен работен ден са регистрирани в рувънската платформа за набиране на персонал eJobs от началото на годината. Това е значително увеличение и е признак, че все повече хора имат нужда от допълнителен доход, заради кризата и инфлацията, предават местните медии.

В допълнение към близо половин милион заявления за работа на непълно работно време, са подадени и близо 37 000 заявления за позиции, базирани на проекти. Двата вида работни места представляват около 15% от общите кандидатури за периода от януари до април 2023 година.

"Освен кандидатурите за допълнителна работа, виждаме и значително увеличение на използваните ключови думи "на непълно работно време" и "работа през уикенда".

Румънците търсят работа и чрез българското приложение nPloy

През февруари тази година българският стартъп за онлайн търсене на работа nPloy започна дейност на румънския пазар след инвестиция от €2 милиона през 2022 година. nPloy е мобилно и уеб приложение, което свързва кандидати и работодатели въз основа на модела на приложения за запознанства.

Снимка 585138

Източник: iStock Images

Той се захранва от AI алгоритъм, който свързва търсещите работа с подходящи за тях работни места въз основа на различни критерии, като очаквания за заплати, умения, опит, местоположение и тип работа. Стартъпът е привлякъл повече от 125 000 потребители и над от 1000 компании от старта си през 2018 година.

Платформата гарантира анонимност на кандидатите до свързването с даден работодател. Преди да се стигне до взаимен интерес компаниите получават достъп до професионалния опит и умения на всеки кандидат, с изключение на лични му данни като име, пол, възраст и настоящ работодател.

nPloy привлече над 50 компании в Румъния за един месец на местния пазар

Български бизнес за търсене на работа привлече над 50 компании от Румъния

Към днешна дата платформата се ползва от над 125 000 потребители и над 1000 компании

Работа в събота и неделя

Докато наблюдаваме ръст от повече от 50% в сравнение с миналата година за първите, интересът към работа през уикенда се е увеличил с 200%. Тези цифри показват, че за все повече румънци заплатата на основната им работа вече не е достатъчна за покриват разходите за живот, поради което търсят начини да печелят допълнителни пари.

Половината от над 450 000 заявления за работа на непълно работно време, регистрирани тази година, са от кандидати на възраст от 18 до 24 години, които или все още не получават желаната заплата на основната си работа, или искат да сменят кариерата си и да опитат нещо различно за определен период от време.

Броят на кандидатурите намалява значително при хората над 36 години, които предпочитат да изчакат, за да намерят по-добре платена работа, вместо да работят на две различни места едновременно. Повечето от хората, които търсят допълнителна работа предпочитат тя да може да се върши дистанционно и да не е свързана с ходене в офис или каквото и да е работно място.

Търсещите допълнителна работа на непълно работно време може и да имат трудности при намирането на работа, коментират HR експерти. Въпреки че интересът на кандидати за почасова работа или работа по проекти нараства значително спрямо миналата година, предлаганите работни места от работодателите на пазара са с 10% по-малко, отколкото през 2022 година.

Българското дружество за парични преводи на литовската Paysera стъпи на румънския пазар

Българското дружество за парични преводи на литовската Paysera стъпи на румънския пазар

То влиза на българския пазар през 2016 година