Младите професионалисти, които отиват да работят в чужбина, често получават увеличение на заплатите с повече от 1/3. Последното издание на изследването Expat Explorer на HSBC сочи, че хората на възраст 18-24 години, избрали чужди страни, печелят най-много, отколкото всяка друга възрастова група.

Милениалите и поколението Z са най-облагодетелствани спрямо възнаграждението, което получават и кариерното развитие в чужбина. Изследването е изготвено на база 18 000, работещи извън родните си страни на 163 други пазара.

При тези от 18-34 години заплащането се повишава с 35%, след като отидат в друга страна. Средната заплата на работещи от тази възраст е от 40 358 до 54 484 долара на година. А на някои места увеличението е било дори по-високо - 51%.

При по-възрастните служители повишаването на възнаграждението е по-слабо. За тези от 35 до 54 години има ръст от 24%, а увеличението за хората на 55 години или повече е 9%.

Според изследването младите служители се чувстват много по-добре от по-големите. 31% от младата възрастова група смятат, че са повишени прекалено бързо, 71% от нея смятат, че са придобили нови знания, а 55% са на мнение, че са по-уверени.

Има три града, в които заплащането се е увеличило най-бързо и преместилите се там са доволни от новите знания.

Хонконг е известен като световен финансов център с добри възможности за професионално развитие. Около 67% от работещите в чужбина на възраст от 18 до 34 години твърдят, че са избрали града, за да напреднат в кариерата.

Обединените арабски емирства са най-бързо развиващата се страна от региона на Персийския залив. Тя привлича млади работници от години с висок стандарт на живот и възможности за професионално развитие. Според доклада средното увеличение в заплатите за тези от младата възрастова група, преместила се там, е 51%. Повишаването във възнаграждението за по-възрастните е 40%.

Когато става дума за придобиване на нови умения, лидер е Великобритания. По-голямата част от хората, които избират страната, за да работят там, смятат, че развиват знанията си и напредват в кариерата. Увеличението на заплатите за 18-34-годишните, преместилите се там, е 35%, а за тези от 35 до 54 години ръстът е 28%.

В Швейцария заплатите за чужденците са най-високите в света

Европейската държава, в която заплатите за чужденците са най-високите в света

Страната изпреварва Сингапур като дестинация номер 1 за живот на чуждестранни граждани