Преди интервю кандидатите за работа старателно подготвят всички необходими документи, като автобиография и мотивационно писмо, избират си представително и елегантно облекло, което изглаждат до съвършенство. В случай, че забравят усмивката си, преди за влязат през вратата, обаче, човекът срещу тях може да ги отхвърли.

Онлайн изданието на списание Forbes публикува няколко чести грешки в невербалната комуникация, които кандидатите за работа правят:

1. Слабото ръкостискане

Преди да пристъпите към него погледнете смело напред, усмихнете се и опитайте да предразположите човека отсреща с погледа си. Докато се ръкувате не трябва да стискате прекалено силно, но в никакъв случай не и почти неусетно, съветва специалистът по езика на тялото Пати Ууд. Важно е обаче да се знае, че силата на ръкостискането зависи и от културата и националността на човек.

2. Нарушаване на личното пространство

Човек не трябва да нарушава личното пространство на събеседника си, а прегръдките са изключени. Оставянето  това е въпрос на уважение.

3. Кръстосани ръце

Кърстосаните ръце ви правят да изглеждате връждебен или така сякаш не се чувства комфортно. Вместо това можете да жестикулирате, но умерено, като това показва интерес и ентусиазъм.

4. Навиването на косата на пръст

“Това показва, че сте под стрес, а и изглежда детско”, коментира Ууд.

5. Лошата позиция

Асиметричната и прекалено отпуснатата позиция на тялото ви кара да изглеждате объркан и неискрен.

6. Липсата на зрителен контакт

“Нормално е, когато говорите, да поглеждате в различни посоки, защото с местенето на очите си, активирате различни части от мозъка. Но бъдете внимателни и също така гледайте в очите интервюиращия”, съветва експертът.

7. Физиономиите

Няма нищо лошо в това да имате изразително лице, защото то ви прави да изглеждате по-мили и дори привлекателни. Но все пак се пазете от физиономии, които изразяват неодобрение и недоволство.

8. Липсата на усмивка

Намусеното лице изглежда също връждебно и дори агресивно. Усмихвайте се, но отново умерено.