През 80-е години във Виетнам се премахват ограниченията за частна собственост и управление на предприятия и страната се отваря за международна търговия и инвестиции.

На мъжете често им се е налагало да продължат да работят на места, финансирани от държавата или в армията. Тогава жените не са имали друг избор освен да търсят алтернативни начини да изкарат пари, разказва BBC.

Снимка 409263

Източник: iStock

Те са упражнявали дребни занаяти, с които да изкарват допълнителни доходи към заплатите на мъжете. Така заниманията им са се превърнали в малка търговия на черния или сивия пазар, от която те печелят.

След 80-е години и направените промени, жените могат да развият досегашните си хобита и да ги превърнат в печеливш бизнес. Сега във Виетнам има най-много жени предприемачи, отколкото навсякъде другаде по света. Те притежават повечето от малките и средни предприятия, които съставляват 40% от БВП на страната.

Снимка 409262

Източник: iStock

Мъжете все още се определят като глава на семейството заради патриархалните догми там, но жените са тези, които изкарват по-голямата част от парите. Това е така, защото неформалните пазари продължават да се развиват в цялата страна.

Гладът през 90-е години убива хиляди хора и налага нуждата от търсене на допълнително препитание. Жените намират начин да оцеляват и изкарват средства благодарение на домакинските умения и познанията им за различни растителни култури. Сега техните дейности са се превърнали в печеливши бизнес предприятия, които движат икономиката на Виетнам.

Снимка 409265

Източник: iStock