В началото на тази седмица кариерната платформа LinkedIn обяви своя годишен списък "Emerging Jobs", в който са определени позициите с най-голям темп на растеж на наетите от 2015 до 2019 г. На първо място в него е специалист по изкуствен интелект (АI), който обикновено е човек с професия инженер, изследовател, анализатор или който се занимава с машинно обучение и изкуствения интелект, пише Market Watch. Нуждата от такива специалисти е огромна, като само през последните 4 години търсенето е нараснало със 74%.

10 перспективни и добре платени професии в САЩ за близкото бъдеще

10 перспективни и добре платени професии в САЩ за близкото бъдеще

Прогнози на експертите от американското Бюро за трудова статистика до 2026 година

"Изкуственият интелект е проникнал във всяка индустрия и в момента търсенето на хора, квалифицирани за него, надвишава предлагането", казва Гай Бергер, главен икономист в LinkedIn. "Това е третата поредна година, в която специалистите в тази област оглавяват класацията за най-търсени професии и очакваме, че тенденцията ще се разраства", добавя той.

Заплатите също са впечатляващи и обикновено са шестцифрени. По данни на сайта за търсене на работа Indeed, инженерите, занимаващи се с изкуствен интелект в Сан Франциско например, вземат между 120 000 и 160 000 долара годишно. A понякога заплатите могат да достигнат и над 250 000 долара.

LinkedIn не е единствената компания, която изтъква значимата роля на работата свързана с изкуствения интелект. В годишния списък на Indeed за "25-те най-добри професии за 2019 г.", инженерите в тази област също заемат първо място с 344% ръст на обявите за работа за последните 5 години. Като средна заплата от платформата посочват около 146 000 долара годишно.

Все повече хора сменят работата си. Защо?

Все повече хора сменят работата си. Защо?

88% от хората са по-щастливи, откакто са сменили професиите си

Според Бергер "почти всички" от търсените в тази област идват от разнообразни сектори - от очевидните като технологични и автомобилни до по-неочаквани като спорта. Той смята, че това е чудесна възможност за кариерно развитие, дори и за хората, които до момента не са се занимавали с изкуствен интелект.

Останалите професии в челната петица от доклада на LinkedIn са инженери по роботика (40% годишен ръст в търсенето), анализатори на данни (37% ръст), софтуерни инженери (35% ръст) и уеб програмисти (34%).

Интересно е, че в класацията влизат професии, свързани с обслужването на клиенти, които стават все по-търсени. Сред тях са експерти в комуникацията с клиенти и специалисти по продажбите. Много от тях "до голяма степен зависят от взаимоотношенията, така че е важно да бъдете добри в комуникацията, в решаването на проблеми и екипната работа", отбелязва Бергер, като добавя, че компаниите "ще разчитат на човешките умения, които не могат да бъдат автоматизирани и които успешно да допълват новите технологии."

В кои професии има най-много работещи бедни?

В кои професии има най-много работещи бедни?

Анализ на ИПИ