Какво бихте работили, ако парите не бяха от значение?

За някои хора това не е просто хипотетичен въпрос, а по-скоро причина да сменят работното си място. Поне така изглежда според последното проучване на платформата за работа Indeed. То сочи, че 58% от служителите са готови да работят за по-малко пари и да променят изцяло индустриите.

Всъщност причина номер 1, поради която хората са направили значителна промяна в кариерата си е била, защото са се чувствали недоволни в сектора, в който са се намирали. По-голямата гъвкавост и по-високото заплащане са другите причини, поради които са искали промяна в своята кариера. На четвърто и пето място са посочени съответно това, че не са се чувствали достатъчно предизвикани и удовлетворени от работата си и че са искали повече възможности за прогрес. Много от служителите поели тази стъпка - близо половината (49%) от хората са заявили, че са направили драматична промяна в кариерата си, като например са преминали от маркетинг специалисти към инженери или от преподаватели към финансисти.

При по-младите професионалисти може да има повече негативи от прескачането в една и друга работа, но в доклада се посочва, че средният служител, който сменя кариерата си е на 39 години.

20 професии, които силно пострадаха от икономическата криза в САЩ през 2008-а

20 професии, които силно пострадаха от икономическата криза в САЩ през 2008-а

Вижте дали вашата е сред тях

Защо хората правят тази промяна по средата на кариерата си?

В определени аспекти, може би е по-малко рисковано да се направи в този период. "39-годишният работник вероятно е в много по-различен жизнен етап от някой, който току-що започва своята кариера или друг, на когото му предстои пенсиониране", казва Пол Улф, старши вицепрезидент по човешките ресурси в Indeed. "Като се има предвид, че тази възрастова група вероятно е в по-сигурно финансово положение от по-младите работници, те могат да имат по-голяма гъвкавост, когато става въпрос за извършване на такъв преход."

Служителите могат да почувстват, че е дошло време за промяна, когато достигнат определено ниво на управление и вече не намират подкрепа в хората, пред които се отчитат. Проучването установява, че тези, които са щастливи на сегашните си позиции, остават, защото харесват управленските си екипи пред останалите аспекти на работата си, включително конкурентното заплащане или приятелски настроените екипи.

Така или иначе, взимането на решение за смяна на работното място не се случва за една нощ. На средния служител му отнема 11 месеца, за да обмисли промяната в кариерата си, преди да предприеме стъпката, като най-много обръща внимание на това, което му е необходимо, за да успее в новия сектор.

Малко над една трета казват, че са се включили в определени образователни или обучителни програми, за да направят промяната, което предполага, че повечето служители предпочитат да се преместят в индустрия, където настоящите им умения могат да бъдат използвани.

Кога да напуснете работата си, ако все още не са ви повишили?

Кога да напуснете работата си, ако все още не са ви повишили?

Ако след 3 години няма промяна в позицията ви, то вероятно има проблем

Има много истории на хора, които са предприели драстични промени в кариерата си, оказали се успешни. CNBC дават пример с Вера Уанг, която е била фигуристка, танцьорка и журналистка преди да затвърди своето име в света на модата на 40-годишна възраст, а Джулия Чайлд се е занимавала с медии и реклама преди да напише първата си готварска книга на 50-годишна възраст.

Сертифициран консултант по здравеопазване - Стейси Моргенстерн споделя пред CNBC, че има три основни признака, че е време за промяна в кариерата: мислите, че не ви плащат достатъчно и се чувствате преуморени и недооценени; не се чувствате достатъчно предизвикани; чувствате се призвани за нещо различно.

Тя предлага на служителите, намиращи се в тези позиции да помислят какво им е приятно да правят в свободното си време и дали това може да се превърне в тяхна кариера. Оттам могат да достигнат до правилната мрежа от хора, изследователски компании и да са готови за търсене на работа в нова индустрия.

Промяната в работата и живота изглежда се отплаща за повечето хора. От проучването на Indeed отчитат, че 88% от хората, сменили своята кариера, се чувстват по-щастливи, откакто са предприели тази стъпка.

Кои са най-търсените професии в Германия

Кои са най-търсените професии в Германия

Не само висшистите имат шансове за професионална реализация в Германия. Ето кои професии се търсят и в кои браншове има най-много свободни работни места