Повишението на работното място е основен фактор за удовлетвореността на служителите. То трябва да бъде заслужено, но хората не трябва да се задържат твърде дълго във фирмата, ако не се катерят по кариерната стълбица достатъчно бързо, пише CNN Business. Служителите в началото на своята кариера е добре да се стремят да получават повишение на всеки три години, според Иън Сийгъл, изпълнителен директор на компания за търсещи работа и работодатели - ZipRecruiter.

"Ако не получите повишение след 3 години, то има проблем", казва той. Трябва да поемате допълнителни отговорности и да увеличавате набора си от умения.

"Питайте за това, което искате, и преговаряйте за него", съветва Кати Каприно, кариерен съветник. 

Уверете се, че сте наистина готови за повишение

Не позволявайте егото ви да е единствената причина за повишение. Не забравяйте да разберете всички допълнителни отговорности и очаквания, които ще дойдат с работата, ако получите повишение. "Имал съм много хора, които са смятали, че трябва да бъдат повишавани и са искали да бъдат, а след като това се случи си казват "Защо изобщо исках това?", споделя Пеги Клаус.

Разберете екосистемата на вашата компания

Повишението зависи от това каква е структурата на компанията, в която работите. Някои фирми имат много длъжности, което прави повишенията често срещано явление, а при други има по-малко слоеве на управление и следователно по-малко позиции.

"Всяка организация е жива, дишаща система със собствени правила и процеси, които управляват начина ѝ на функциониране", казва Каприно. "Съветвайте се с тези, които работят там от години наред и са постигнали успех".

10 вредни навика, които ще ви струват повишението

10 вредни навика, които ще ви струват повишението

Кое кара шефовете да предпочетат колегите ви вместо вас

Ако ви кажат "не", попитайте за други неща

Ако ви бъде отказано повишение, попитайте за други бонуси, които също биха могли да повишат кариерния ви растеж и да подобрят баланса между вашия личен и професионален живот.

"Бъдете конкретни относно това какво искате", съветва Клаус.

Не се срамувайте да поискате по-гъвкав работен график, по-висока заплата или възможност да работите в различен отдел и да бъдете обучени на нови умения.

Направете автобиографията си да изглежда добре и без промени в позицията ви

Хората, които набират персонал, обичат да виждат растеж в автобиографиите и онлайн профилите, но естествено има и други начини, по които да покажете своя напредък.

В секцията, в която очертавате работните си задължения, подробно опишете всички допълнителни неща, които сте поемали и бъдете конкретни с резултатите.

"Обяснете как вашите отговорности са се променяли, дори ако сте изпълнявали същата роля ", съветва Джоел Гарфинкъл, който е ментор и автор на книги свързани с кариерно развитие.

Трябва да знаете кога е време да си тръгнете

"Ако продължават да не ви повишават, най-бързият начин да промените това е като смените работата си", казва Сийгъл.

Понякога липсата на повишение няма нищо общо с представянето ви и има нужда от съвсем малко усилие, за да поправите ситуацията.

"Ако шефът ви не отговаря ясно за това какво трябва да направите, за да ви повишат, това е знак, че вероятно няма да се случи", споделя Гарфинкъл. А поставянето на определени цели, които постоянно се променят също вероятно е сигнал за това.

Усещането, че тъпчете на едно място в кариерата си може да се окаже пагубно за вашата производителност и да ви откаже от това да постигате максимални резултати в работния процес.

"Ако чувствате работата си прекалено лесна и не получавате повишение, това може да сигнализира, че имате нужда от по-сериозна позиция или трябва да търсите друго работно място", споделя Сийгъл.