Имали ли сте чувството, че когато става въпрос за пари разговорът с вашия работодател просто не върви?

В отговор на това, американското издание Fortune представя няколко скорошни проучвания на консултантската компанията за човешки ресурси Robert Half, проведени сред 2800 американски служители. Единият от докладите от края на август сочи, че 73% от хората проучват сегашните си позиции онлайн и проверяват каква е ситуацията на пазара на труда спрямо 54% пред 2 години. И мнозина не са доволни от това, което откриват. Почти половината (46%) смятат, че не им се плаща достатъчно. Не е и изненадващо, че отделен доклад установява, че 43% от анкетираните служители планират да търсят нова работа през следващите 12 месеца с основна причина по-високо заплащане.

Може би си мислите, че повечето компании са притеснени днес за привличането и запазването на хората си и започват да предлагат по-добри заплати. Това обаче изглежда не се случва. Когато висшите мениджъри са попитани какви стратегии ще приложат, за да задържат служителите си, трите неща, които посочват преди заплатите са по-добра комуникация с тях (46%), подобряване на програмите за признателност (41%) и повече обучения (41%).

Посоченото е прекрасно, разбира се, но не може да плащате сметките си с него. "В по-силна икономика, служителите, които се представят на високо ниво, винаги имат опции", отбелязва Пол Макдоналд, старши изпълнителен директор в Robert Half. "Има по-голям шанс да останат на работа, ако чувстват, че получават справедливо заплащане." Така че, ако приемем, че икономиката остава силна и недостигът на хора продължава, как изглеждат бюджетите на компаниите за заплати към 2020 г.? Краткият отговор е: почти като досегашните. Годишните повишения на заплатите за служителите ще останат при сегашния си процент от 3,1%, според 858 фирми, анкетирани от застрахователната компания Willis Towers Watson.

Искате по-висока заплата? Ето как да си я поискате!

Искате по-висока заплата? Ето как да си я поискате!

Няколко съвета, които ще ви помогнат

Това не означава, че не можете да печелите повече пари през следващата година, като се придържате към сегашната си позиция и се стараете да се представяте на ниво. Проучването отбелязва, че нещата при топ служителите са добре. При тях заплатите тази година са се повишили средно с 4,6% и са с около 70% по-високи отколкото на "средния" служител. Това се очаква да продължи и през 2020 г. Бонусите за специални проекти и еднократни постижения също ще се повишат малко с 5,3 % от заплатата през тази година до 5,9% през следващата.

В скорошно проучване на друга консултантска компания за човешки ресурси Mercer 1300 големи и средни работодатели са заявили, че само 21% планират увеличение на заплатите и повечето хора ще спечелят само с 3% повече през 2020 г. в сравнение с тази година. Около 90% от компаниите "продължават да диференцират базовото заплащане по отношение на резултатите", се казва в проучването, като се добавя, че през 2019 г. най-добре представящите се служители са получили 1,6 пъти увеличение на заплащането спрямо средно представящите се.

Aко сте проучили пазара на труда и сте установили, че не сте достатъчно добре заплатени, не се притеснявайте да проведете разговор с шефа си. Разберете дали има нещо, което можете да направите, за да печелите повече като специален проект, определена задача, може би трансфер в друг отдел на компанията и го направете.

Да приемем обаче, че тези възможности ги няма. Ако решите да преследвате по-висока заплата на друго работно място, не го отлагайте - почти 60% от хората в изследванията на Robert Half смятат, че това ще помогне на техния потенциал да печелят повече. Докато все още не се е появила следващата рецесия, сега е моментът да си намерите компания, в която заплащането е по-високо.

По-висока заплата: 9 грешки при преговорите

По-висока заплата: 9 грешки при преговорите

За да не тръгне разговора в неизгодна за вас посока