Все повече компании в Япония се включват в нова инициатива, която осигурява на служителите им допълнителна почивка за сън в работно време. Фирмите предоставят на персонала си звукоизолирани помещения, където всеки може да се оттели за кратка дрямка.

Мярката е част от борбата на корпоративна Япония срещу епидемията от недоспиване, която струва на японската икономика около 138 млрд. долара годишно, пише британският Guardian.

Очаква се новата инициатива, която започна в малките технологични фирми, да се разпространи във все повече компании.

Липсата на сън коства милиарди на японската икономика

Липсата на сън коства милиарди на японската икономика

Недоспиването води до преумора, но и удря по БВП-то на страната

През 2018 г. доставчикът на ИТ услуги Nextbeat създаде "стратегически спални помещения" за служителите си и им забрани да работят след 21:00 часа.

В Япония има и други практики, които насърчават работниците да си почиват и редовно да се наспиват. Фирма, която се занимава с организация на сватби, дори дава точки на служителите, които спят повече от 6 часа на денонощие.

Времето, прекарано в сън, се засича от специално приложение на смартфоните им, а получените точки могат да се използват за безплатни покупки от кафенето на компанията. Служителите могат да трупат точки на максимална стойност 64 000 йени (590 долара) годишно.

Компанията, която плаща на служителите си, за да се наспиват

Компанията, която плаща на служителите си, за да се наспиват

Хората със здрав сън са по-продуктивни в офиса, което е от полза за бизнеса

Според проучване, проведено в 28 страни, средното време за сън в Япония е 6 часа и 35 минути на денонощие, което е с е 45 минути под средното за света. В държави като Финландия хората спят средно по 7 часа и 45 минути, докато времето за сън в Естония, Канада, Белгия, Австрия и Холандия също е над средното за света.

Епидемията от безсъние и претоварване представлява сериозна заплаха за здравето на японците, като дори причинява смъртни случаи, според експерти.

Японското правителство подкрепя новите мерки на компаниите. Министерството на здравеопазването на страната обяви, че подкрепя всички служители да имат удобна 30-минутна следобедна почивка за сън, която да е от лична и професионална полза на работната сила.

Япония иска преуморените от работа граждани да започват уикенда по-рано

Япония иска преуморените от работа граждани да започват уикенда по-рано

За всеки последен петък от месеца