Японският предприемач Казухико Морияма вярва, че добре отпочиналите работници са добри за бизнеса. И е готов да вложи пари в това.

Служителите, които спят най-малко по 6 часа на денонощие поне 5 дни седмично, получават точки от Crazy Inc., компания, организираща сватби в Япония, пише Bloomberg.

Точките могат да се разменят за храна във фирменото кафене на стойност до 64 000 йени (570 долара) годишно. Нощната почивка ще бъде следена с приложение, създадено от производителя на матраци Airweave.

Повече от 92% от японците на възраст над 20 години признават, че не спят достатъчно, според проучване на производителя на здравни продукти Fujiryoki. Заради недостига на работна ръка и дългогодишното културна традиция за благородната саможертва в името на корпоративното благо, Япония стана известна с феномен, наречен смърт от преумора, който струва живота на много от жителите й.

Служителите с по-щастлив живот ще бъдат по-продуктивни и в офиса, според Морияма. "Трябва да защитавате правата на работниците, в противен случай самата страна ще отслабне", твърди предприемачът.

В допълнение към стимулите за сън, Crazy насърчава и по-доброто хранене, упражненията и по-позитивната офис среда. Компанията предлага грижа за децата на служителите си, както и възможността да се предприемат фирмени ваканционни пътувания през редовните работни дни.

Водещите икономики плащат висока цена за недоспиването

Водещите икономики плащат висока цена за недоспиването

Съществуват доказателства, че повече сън ще доведе до по-добри бизнес резултати и по-висок икономически растеж. Недостигът на сън струва на икономиката на САЩ 411 млрд. долара годишно или 2.28% от БВП, според проучване на Rand Corp за 2009 г. За Япония загубата се оценява на 138 млрд. долара или 2.92% от БВП.

"В крайна сметка искам да достигна до 1 милион служители. Искам да направя нещо, което другите хора смятат за лудост", признава Морияма.

Недоспиването причинява над $400 милиарда щети на най-голямата икономика в света

Недоспиването причинява над $400 милиарда щети на най-голямата икономика в света

Липсата на достатъчно сън се приема като нормална част от съвременния живот, но това не трябва да е така