Американското бизнес списание Fortune публикува тазгодишния си списък на 50-имата най-големи лидери на света.

Особено изненадващ в най-новата класация на изданието е броят на непознатите или слабо познатите лица, включени в нея. „Оказва се, че светът е пълен с хора, за които никога не сте чували, но привличат последователи и се опитват да направят живота по-добър по начини, които не сте си и представяли”, обяснява списанието.

И дава за пример професора, който поведе групата, която разкри водната криза в американския град Флинт, щата Мичиган; държавния служител от Ню Делхи, който рискува кариерата си заради борбата със замърсяването, италианския кмет, който посрещна имигранти от Близкия Изток в малкия с град, подобрявайки икономиката и повишавайки техните перспективи.

Голяма част от великите водачи на 2016 г., включени в списъка на Fortune, пък са доста известни и някои от тях са присъствали и в предишни издания на класацията. Трима от тях са главният изпълнителен директор на най-голямата платформа за онлайн търговия Amazon Джеф Безос, който е отличен на първо място, шефът на технологичния гигант Apple Тим Кук и папа Франциск.

Не е достатъчно да си успешен, брилянтен или възхитителен. Списание Fortune е отличило тези, които са вдъхновили другите да действат и да ги следват в името на достойни стремежи, както и са показвали издръжливост в продължение на години.

Ето и подредбата на 16-те първенци по лидерство в света:

Снимка 225221

Източник: Fortune

Вижте и останалите тук.