След конкретен пост на главния изпълнителен директор на Tesla Илън Мъск, в който той даде информация за финансовото състояние на компанията в Twitter, Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ (SEC) започна разследване срещу него. След редица санкции и наложени правила, миналата седмица милиардерът и SEC успяха да постигнат консенсус. Според него обаче ръководителят на американската компания за електрически автомобили трябва да иска разрешение, когато прави изявления в социалните мрежи.

Мъск не може да публикува информация, обобщена в 9 точки, без да се допита до упълномощено лице. Те са следните, представени от CNN.

1. Финансовото състояние на Tesla, резултати от продажби, цена на акции и приходи

Илън Мъск често си позволява да споделя информация за компанията, която е по-специфична. Част от нея бе и шегата му, че Tesla ще фалира. По-сериозната информация включва уведомяване за поскъпване или понижаване на цената на някои от моделите автомобили на компанията.

2. Потенциални или предложени сливания

Именно информация за евентуални сделки привлече вниманието на SEC през август 2018 година, когато започнаха проблемите за Мъск.

3. Брой на произведените автомобили и доставките

Главният изпълнителен директор на Tesla не веднъж е заявявал какво количество коли ще произведе компанията за определен период от време, като се е ангажирал и със срок за доставките на поръчаните модели.

4. Предложения и нови бизнес възможности

Мъск обсъжда с потребителите варианти за нови сътрудничества и производства, като най-често го прави, отговаряйки на коментари.

Илън Мъск спечели дело по обвинение в измама с ценни книжа

Илън Мъск спечели дело по обвинение в измама с ценни книжа

Другото дело по иск на Комисията по ценни книжа и борси е 4 април

5. Стойности за дейността на дружеството преди да са излезли в официални данни

Това прилича много на първото правило, но визионерът използва Twitter, за да отбележи акценти и насоки преди конференции и бизнес срещи, с което си спечелва много възражения.

6. Събития, свързани с ценни книжа на дружеството

Милиардерът често обявява периоди за осигуряване на финансиране и данни за паричните потоци.

7. Непублични правни и регулаторни документи

Това са всички видове правни и регулаторни решения, които той би могъл да направи публично достояние чрез социалните мрежи.

8. Събития, изискващи подписването на формуляр 8-K от компанията

8-К е формуляр, необходим на компаниите да покрият по-специфични новини, които не влизат в стандартните категории. SEC изрично предупреждава, че данни относно управлението и собствеността изискват този формуляр.

9. Съгласно споразумението бордът на директорите на Tesla си запазва правото да определи други права и теми, за които Мъск трябва да иска съгласие преди да излезе с публично изявление

Мярката цели да предпази ръководителя на компанията от неприятности в бъдеще.