Почти две десетилетия той беше най-силният човек в света на парите като ръководител на Американската централна банка. Губи властта си обаче с идването на финансовата криза през 2008 година.

Финансистът Алън Грийнспан навърши в неделя 90 години. 

Алън Грийнспан е роден през 1926 в еврейско семейство в Ню Йорк. През 1950 завършва икономика в Нюйоркския университет. След това работи като икономически консултант, като в различни периоди заема ръководни длъжности в различни компании.

През 50-те и 60-те години е близък с Айн Ранд и философското течение на обективизма. От 1974 до 1977 ръководи Съвета на икономическите съветници на президента Джералд Форд.

Грийнспан е назначен за пръв път за председател на Федералния резерв от Роналд Рейгън през 1987 и е преназначаван през четири години до оттеглянето си на 31 януари 2006.

Той получава висока оценка за справянето си с Черния понеделник, когато фондовият пазар се срива малко след първото му назначение през 1987, както и с икономическия дот-ком бум през 90-те.

Макар и подложен на критики от различни страни, той все още е смятан за един от водещите експерти по американската икономическа и парична политика.