Изграждането на една компания от нулата до истински гигант в дадена индустрия включва нещо много важно - да наемеш правилните хора. За Джак Ма, човекът зад китайският технологичен лидер Alibaba, усвояването на тази тънкост му отнела известно време, разказва той, цитиран от CNBC.

Той разказва, че с времето е успял да се научи как да разпознава правилните хора. И основно той отдава това на три фактора, които търси в кандидатите за работа.

Не са нужни само "най-добрите"

Първото правило на Джак Ма гласи: "Избягвай най-добрите хора и експертите".

"Мразя да наемам хора, които идват като експерти и това е така, защото смятам, че няма експерти на бъдещето. Винаги има такива на миналото", споделя основателят на Alibaba.

"Не съществуват най-добрите хора, които да наемеш. Те трябва да са в твоята компания. Ти ги наемаш и след това ги обучаваш така че да се превърнат в най-добрите", обяснява идеята си Ма.

Далече от отличниците

Като продължение на предишното правило в книгата си "Alibaba: The House That Jack Ma built" авторът Дънкън Кларк разказва, че Джак Ма избягва да наема хора, които са сред най-добре представящите се в своята сфера.

Според китайския предприемач този тип хора може лесно да се уплашат и отдръпнат, когато срещнат трудност в работата си.

Оптимизмът е важен

Джак Ма неведнъж е повтарял, че в живота си е оптимист и това неведнъж му е помагало във важни моменти по пътя в изграждането на Alibaba като технологичен гигант.

"Оптимизмът може да помогне на човек да превърне трудната ситуация в такава, от която може да извлече ползи", смята той.

"Като предприемач, ако не сте оптимист, значи ще срещнете сериозни проблеми. Така че хората, които аз избирам, също трябва да бъдат такива", споделя Ма.