Те ръководят някои от най-големите технологични компании на Земята, но освен това подпомагат и финансирането на следващите големи имена в света на технологиите.

Съоснователят и председател на Google Ерик Шмид, създателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и съоснователят на Microsoft Бил Гейтс оглавяват класацията на влиятелните технологични директори, които се изявяват и като бизнес-ангели (частни инвеститори, които финансират предимно стартиращи фирми). Те са отличени в списъка Insider List, съставен от технологичния новинарски сайт The Information и цитиран от CNN.

Взети заедно, тримата са инвестирали в над 104 компании. Точният брой на инвестициите, както и тяхната стойност, не са известни, като се има предвид, че много частни инвестиционни сделки не биват отчетени.

„Картината, която се очертава, е на подбрана групичка от влиятелни директори, които имат пръст в многобройни пайове”, пише The Information.

Докладът отбелязва, че макар да има други бизнес-ангели, които са по-активни, вложенията на тези иноватори са прозорец към техните страсти и на бъдещето на технологиите, в което те залагат.

Ето и какви са видовете компании, които Шмид, Безос и Гейтс са финансирали наскоро.

Ерик Шмид

Председателят на Alphabet – компанията-майка на Google, инвестира в редица сектори – от „големи данни”, през услуги по заявка до технологии в здравната сфера:

- Periscope Data, която помага на анализатори на данни да създават детайлни визуализации по поръчка.

- стартъпите за услуги по заявка Blade и Roadie. Blade е логистична компания, която често е наричана „Uber на хеликоптерите”. Roadie пък се занимава с логистика при доставките. Смятана за мрежа за доставки „съсед до съсед”, тя оползотворява свободното място в автомобилите, като по този начин намалява традиционните разходи за доставяне.

- Doctor on Demand – компания, съоснована от д-р Фил. Тя предлага онлайн видео консултации с хиляди акредитирани лекари и терапевти в САЩ.

Джеф Безос

Президентът и главен изпълнителен директор на най-големия сайт за онлайн търговия Amazon е инвестирал средства в разнообразни зараждащи се компании. Той е бил и един от ранните вложители в сега известни фирми като Uber, Airbnb и Twitter.

- Convoy, която предлага услуга по заявка на собственици на камиони за организиране на доставки

- Fundbox, която прави авансови плащания за неплатени фактури, така че служители като дърводелци, водопроводчици и работещи на свободна практика да избегнат финансови проблеми.

- General Fusion, която разработва технология за създаването на чиста енергия от ядрен синтез.

Бил Гейтс

Основателят и директор на американската корпорация Microsoft е подкрепял различни компании, свързани с биотехнологии, медицина и социално въздействие:

- Impossible Goods, която използва молекулярна технология, за да произвежда алтернативи на месото и млечните продукти от растения и зърнени култури.

- Nimbus Therapeutics – биотехнологична фирма, която работи по революционни лекове за болести като рак и разстройства на имунната система.

- Change.org – онлайн платформа за петиции, която се използва за мобилизиране на подкрепа за социални каузи.

Други активни директори на техногиганти в списъка включват главния изпълнителен директор на Facebook Марк Зъкърбърг, който стои зад AltSchool, и съоснователя на Google Сергей Брин – инвеститор в 23andMe и Tesla Motors.