Тим Кук може да не притежава харизмата и визионерския нюх на Стив Джобс, но като негов наследник превърна Apple в компания за 3 трилиона долара с перспектива за $4 трлн. догодина. Той, обаче, не е вечен.

63-годишният Кук със сигурност обмисля кого да посочи за наследник. Миналата есен той заяви в подкаст, че се надява това да бъде някой от Apple - и според информация на Bloomberg именно това ще се случи.

Сегашният изпълнителен директор ще остане на поста си поне още 3 години, но вече сериозно се разглеждат няколко имена. Ето кои са те според Business Insider:

Джеф Уилямс, оперативен директор

Това е "Тим Кук на Тим Кук", както го описват някои от запознатите със случващото се вътре в Apple. Уилямс се нареди на челна позиция в надпреварата за поста на CEO през 2019 г., когато оглави дизайн студиото на Apple след напускането на Джони Айв. Той ръководеше разработката на Apple Watch и той беше натоварен с отговорната задача да обяви, че компанията се отказва от дългогодишния си проект за електрически автомобил.

Снимка 664850

Източник: GettyImages

Уилямс има сходен лидерски стил с този на Тим Кук. Това го прави възможно най-"безопасен" избор.

Има, обаче, един проблем - Джеф Уилямск е на 61 години. Няма как да е дългосрочно решение.

Джон Тернус, вицепрезидент от хардуерните разработки

Според източници на Bloomberg фаворит за поста на Тим Кук е друг висш мениджър - 49-годишният Джон Тернус. Той е на позицията на старши вицепрезидент, като той оглавява хардуерната разработка на iPhone, iPad, Mac и AirPods и има вече две десетилетия стаж в Apple.

Той също е описван като ръководител със спокоен стил на поведение и комуникация - също като Тим Кук.

Снимка 664851

Източник: GettyImages

Според някои, обаче, той е "твърде неопитен", а някои неудачни решения показват и че не е достатъчно голям иноватор.

Може ли да има изненада

Има още двама висши мениджъри в Apple, които са разглеждани като вариант за наследник на Кук, но изглежда по-малко вероятно някой от тях да бъде избран.

Първият е ръководителят на софтуерните разработки Крейг Федериги. Той отговаря за iOS и macOS.

Снимка 664852

Източник: GettyImages

Втора е Дейрдре О'Брайън - старши вицепрезидент по retail продажбите. Тя е много близка до Кук и е отговорна за развитието на магазинната мрежа на Apple от старта ѝ през 2001 г. до днес.

Снимка 664853

Източник: GettyImages

Ако тя се пребори за поста, ще стане първата жена начело на Apple.