Лиу Чуанджи, председател на Legend Holdings, компанията майка на Lenovo и нейн основател, ще се пенсионира в края на годината. 75-годишният китайски предприемач ще бъде почетен председател, старши съветник и член на стратегическия комитет към борда на директорите, пише CGTN.

Начело с Лиу, Legend Holdings придобива бизнеса на IBM с компютри през 2004 г. и става най-големия производител в света за този сектор, поддържайки титлата години наред.

През 2018 г. компанията майка на Lenovo генерира 53,41 млрд. долара приходи, с 13% повече от предходната, като мобилната бизнес група към нея (MBG) става за пръв път печеливша от придобиването на Motorola. Пазарният ѝ дял в световен мащаб достига 24,9% към 30 юни тази година.

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Основателят на Alibaba Джак Ма подготвял 10 години пенсионирането си

Той решил, че трябва да напусне компанията щом минат 20 години от началото на неговото управление

Относно бъдещите планове, Лиу споделя, че "в момента компанията се ръководи от конкретен стратегически план с опитен мениджърски екип", който е разработен от самия него и изпълнителния директор Джу Линан, който също се пенсионира.

"Тези промени в персонала на компанията се правят в съчетания с прагматичните и дългогодишни изисквания за нейното развитие", добавя той. "Радвам се, че станах свидетел на успешното изпълнение на плана."

Нинг Мин, настоящият изпълнителен директор, старши вицепрезидент и главен финансов директор на Legend Holdings, който се присъединява към компанията през 1991 г., ще поеме председателския пост, когато Лиу се оттегли. Междувременно Ли Пенг, старши вицепрезидент и член на компанията от 16 години, ще замени Джу като главен изпълнителен директор.