Шефът на сръбската корпорация Delta Holding и бивш собственик на българската верига супермаркети “Пикадили” влиза в затвора.

Мирослав Мишкович, който е един от най-големите богаташи на Балканите, беше осъден на 5 години лишаване от свобода заради укриване на данъци, съобщава Reuters.

След разпада на Югославия той създава своята империя Delta Holding, която работи в сферата на застраховането, търговията и недвижимите имоти. През 2012 г. той беше арестуван под обвинение за измами и укриване на данъци.

Според съда между 2005 и 2010 г. Мишкович е източил милиони евро от приватизирано дружество за ремонт на пътища, което в момента е в несъстоятелност.

Магнатът е обвинен за това, че е помагал на сина си Марко за укриване на налози в общ размер от 3 милиона евро.

През 2007 г. сръбският бизнесмен беше включен в класацията на Forbes за топ 1000 на най-богатите хора в света, като неговото състояние тогава е било оценявано на 1 милиард долара.

Корпорацията Delta Holding, която дава работа на над 4000 души, беше собственик на магазините “Пикадили” у нас. През 2011 г. обаче тя продаде веригата на белгийското дружество Delhaize. Днес компанията има български собственик.