Фактът, че Хонконг е най-скъпият имотен пазар в света не изненадва никого, след като последните години градът води всички класации в тази посока. Малко хора обаче могат да си представят колко "полудяли" са цените там.

Един от примерите, които могат да илюстрират ситуацията, е най-скъпата покупка на жилище там за настоящата година. Тя беше завършена през април, като местен магнат купи луксозен имот за 1,45 милиарда хонконгски долара или 180 милиона щатски долара.

Срещу тази стойност съоснователят на местната компания Lee & Man Paper Manufacturing Реймънд Лий купи комплекс от 9 апартамента в един от скъпите райони на Хонконг.

А колко струва да наемеш апартамент в града? Отговор на този въпрос дава последното издание изследването на Deuttsche Bank за цените и стандарта на живот в различни места по света.

Колко години трябва да работи човек, за да си купи жилище от 60 кв.м. в най-скъпите градове?

Колко години трябва да работи човек, за да си купи жилище от 60 кв.м. в най-скъпите градове?

За някои са нужни повече от 20 години, а за други - под 5

Данните от него показват, че през 2019 година за средноголям двустаен апартамент в Хонконг човек трябва да плаща около 3685 долара. Вторият най-скъп пазар за наемане на жилище е Сан Франциско. Там средната цена е 3631 долара месечно.

В още два града средният наем на двустайно жилище надхвърля 2500 долара на месец. Това са Ню Йорк и Цюрих със съответно 2909 и 2538 долара.

В топ 10 на най-скъпите места за наемане на апартамент влизат още Париж, Лондон, Бостън, Дъблин, Сидни и Токио.

Infographic: Where Renting Costs the Most | Statista You will find more infographics at Statista