САЩ са страната на ресторантите за бързо хранене. Там менютата с хамбургери, придружени от пържени картофки, са традиция с многогодишна история. Заедно с това именно от Щатите тръгват най-големите вериги за бързо хранене в света. Вижте кои са те според класацията на списание Forbes: 

  1. Burger King

Цена на марката: $3,2 милиарда

Първият ресторант на компанията е отворил врати в Джаксънвил, САЩ през 1953 г. За кратко време компанията се превръща в сериозен конкурент за McDonald’s. В момента по-голямата част от Burger King е собственост на гиганта в хранителната индустрия 3G Capital.

  1. Domino’s Pizza

Цена на марката: $3,7 милиарда

Веригата, която от няколко години оперира и у нас, е тръгнала от Мичиган. През 1993 г. нейните основатели я продават на корпорацията Bain Capital за 1 милиард долара, а през 2004 г. компанията става публична.

  1. Tim Horton’s

Цена на марката: $4,5 милиарда

Тази компания е била основана през 1964 г. от канадския хокеист Тим Хартън. Тя предлага понички и разнообразни топли напитки на клиентите. В момента веригата е собственост на милиардера Рон Джойс, който успява да направи Tim Horton’s лидер на пазара в Канада, изпреварвайки McDonald’s.

  1. Pizza Hut

Цена на марката: $8,5 милиарда

Първата пицария на компанията е отворена през 1958 г. в Уичита, Канзас. Веригата е една от първите, стъпили на българския пазар през 1995 г. Тя обаче си тръгна от страната по-малко от десетилетие след това.

  1. KFC

Цена на марката: $12,6 милиарда

Създателят на Kentucky Fried Chicken Харлан Сандерс започва своя бизнес, като продава пържено пиле на улиците на Кентъки по време на Голямата депресия. Първият обект на веригата е отворен през 1952 г., 10 години по-късно марката е продадена на капиталиста Джон Маси и политика Джон Браун за скромните 2 милиона долара.

  1. Subway

Цена на марката: $29,3 милиарда

През 1965 г. Фред Делука, тогава студент по медицина, започва бизнес в хранителната индустрия със заем от 1000 долара, дадени му от негов приятел. Днес той все още е изпълнителен директор на Subway, която през 2010 г. става най-голямата верига за бързо хранене с 33 749 ресторанта в цял свят. Днес техният брой е над 44 000.

  1. Starbucks

Цена на марката: $29,3 милиарда

Първото кафене от веригата отваря врати през 1971 г. в Сиатъл. Днес компанията е лидер в продажбата на кофеинови напитки с 22 766 обекта в 65 държави.

  1. McDonald’s

Цена на марката: $81,2 милиарда

Все още обаче всички в тази класация остават далеч зад първенеца McDonald’s. Основана през 1953 г., днес компанията се изчислява на няколко десетки милиарда долара.