Според нов индекс Япония е страната с най-мощен паспорт в света. Тя заема тази позиция за трета поредна година, пише The Independent.

България е на 18-о място заедно с Обединените арабски емирства, като и двете предоставят достъп до 171 дестинации. Миналата година страната ни е заемала 17-а позиция, но е посочен достъп до 170 държави, което значи, че тази година има леко подобрение.

Класацията е съставена от компанията за планиране на пребиваване и гражданство Henley & Partners. Техният Henley Passport Index класира всички паспорти в света въз основа на данни на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) и изследователския отдел на фирмата. На първо място е Япония, благодарение на внушителния брой страни (191), за които нейният паспорт предлага достъп без виза или където е възможно да получите виза при пристигането си. Второ място заема Сингапур със своите 190 дестинации, а Германия се класира на трето място със 189.

Гражданството днес е просто бизнес за милиарди

Гражданството днес е просто бизнес за милиарди

Но не всички са доволни

В челната петица са още Финландия и Италия на четвърта позиция с достъп до 188 страни и Дания, Люксембург и Испания на пето със 187. Въпреки че Великобритания и САЩ остават в топ 10 и споделят осмо място с Норвегия, Гърция и Белгия, това е "значителен спад" от първото място, което са заемали през 2015 г.

"Доминирането на азиатските страни на първите места е ясен аргумент за ползите от политиките на отворени врати и въвеждането на взаимноизгодни търговски споразумения", каза председателят на Henley & Partners д-р Крисчън Хелин.

Анализирайки исторически данни от паспортния индекс, политолозите от Университета в Сиракуза и Университета в Питсбърг откриват силна положителна връзка между свободата на пътуване и други видове свободи, като икономически, политически и лични.

"Има ясно изразена връзка между свободното пътуване и предприемането на инвестиции", казват учените Уур Алтундал и Йомер Зарпли. "Подобно на свободната търговия, държавите, които са на високо ниво по свобода на инвестиции, обикновено имат по-силни паспорти", добавят те.

"Европейските страни като Австрия, Малта и Швейцария ясно показват, че страните с благоприятна за бизнеса среда са склонни да постигат високи резултати по отношение на паспортите. По същия начин, използвайки индекса на човешката свобода (Human Freedom Index), се открива силна връзка между личната свобода и свободата на пътуване."

С най-слабо представяне са:

107. Афганистан с достъп до 26 държави

106. Ирак с достъп до 28 държави

105. Сирия с достъп до 29 държави

104. Сомалия с достъп до 32 държави

104. Пакистан с достъп 32 до държави

103. Йемен с достъп до 33 държави

Как 1 милиард души по света живеят без лични документи?

Как 1 милиард души по света живеят без лични документи?

И как новите технологии могат да решат този проблем