Може да се родите и да го получите. Може да го спечелите, може и да го загубите. Все по-често може и да инвестирате по пътя си за получаването му или направо да си го купите.

"То" е гражданството, пише BBC. Оказва се, че понятието днес е доста плаващо. Ако се върнем само 50 години назад, се сещаме, че разрешаването на двойното гражданство беше голяма рядкост. Но днес е често срещано явление: Повече от половината от световните нации вече имат програми за гражданство чрез инвестиции. Според швейцарския адвокат Кристиан Калин това е глобална индустрия на стойност 25 милиарда долара годишно.

Второто име на Калин е "г-н паспорт". Той е президент на един от най-големите световни играчи на този бързо развиващ се пазар - Henley & Partners. Неговият глобален бизнес помага на заможни лица и техните семейства да придобият местожителство или гражданство в други страни.

Според него традиционните ни представи за гражданство вече са остарели. Смятахме го за нещо, обвързано с кръвни линии или мястото, където човек е роден. Но това вече се преосмисля, което се дължи на много фактори, обяснява Калин.

Черна гора дава гражданство срещу инвестиции

Още една балканска държава дава гражданство срещу инвестиции. Колко струва то?

От програмата могат да се възползват 2000 души през следващите 3 години

Човек не избира къде да се роди и това е чист късмет. Мястото, на което се роди човек, може да няма никаква връзка с неговите умения, талант. "Това е много несправедливо. Какво е лошото в това гражданството да се разглежда като членство? И какво не е наред с допускането на талантливи хора в някои държави", възмущава се специалистът. И много хора подкрепят неговите аргументи, но много други са на мнение, че идеята на паспортите се свързва с идентичността на хората.

В търсене на отговора BBC стига до малкия тихоокеански остров Вануату. Откакто страната въведе новата си политика за получаване на гражданство преди 4 години, там се наблюдава огромен интерес. Сега продажбата на паспорти е най-големият източник на приходи на страната.

За много от желаещите да притежават паспорти, на които пише "гражданин на Вануату", най-голямото предимство е безвизовото пътуване в цяла Европа. Повечето чуждестранни получатели на паспорти на Вануату дори не стъпват в страната. Вместо това те кандидатстват за своето гражданство в офиси в чужбина при лицензирания за това брокер Vanuatu PRG Consulting, базиран в Хонконг.

Всъщност Хонконг е един от най-големите пазари за гражданство в света. Там медията се среща и с частен бизнесмен, който помага на все по-голям брой китайци от континента да получат втори или дори трети паспорт.

"Не се чувстват в безопасност в Китай", казва той за своите клиенти. "Те искат достъп до Европа, за да отворят банкова сметка, да купят имот или да започнат бизнес", допълва той.

Гражданството е конкурентен световен пазар и за много малки и островни държави, особено в Карибско море, където цената за паспорт е около 150 000 долара.

Колко струва да си закупим паспорт?

  • Антигуа и Барбуда - 100 000 долара
  • Сейнт Китс и Невис - 150 000 долара
  • Черна гора - 274 000 долара
  • Португалия - 384 000 долара
  • Испания - 384 000 долара
  • България - 560 000 долара
  • Малта - 1 милион долара
  • САЩ - инвестиция между 500 000 и 1 милион долара, която дава работа на поне 10 души
  • Великобритания - 2,5 милиона долара
Гражданство срещу пари. България е сред 10-те с най-скъпи паспорти

Гражданство срещу пари. България е сред 10-те с най-скъпи паспорти

Близо 90% от хората по света биха искали да имат и второ гражданство

Един паспорт във Вануату може да бъде получен за до 30 дни. Това означава, че продажбата му лесно може да се превърне в успешен бизнес. Вануату обаче има лоша репутация заради силната корупция, предупреждава Калин. Заради това Henley & Partners и други компании не се занимават с програмата за гражданство на Вануату. Това обаче не спира интереса от страна на Китай. Преди няколко години телевизионните канали в Хонг Конг излъчиха завладяващи телевизионни реклами, насърчаващи гражданството на островната държава. Рекламите бяха насочени към постоянния поток на територията на посетителите от континента.

Калин разисква въпроса колко китайци посещават Вануату, след като получат гражданство там, и предполага - 1 на всеки 10.

Столицата на карибската държава е Порт Вила. Това е град на контрастите, обяснява Калин - пътищата са наводнени, имат дупки, не работи нито един светофар. Въпреки това задръстванията стават все по-лоши и с все по-лъскави коли.

Това е данъчно убежище и наскоро се присъедини към "черния списък" на страните от ЕС заради проблемите на прозрачността и корупцията.

Хората на страната бяха официално признати като граждани през 1980 година, когато страната постигна независимост. Преди това беше англо-френски кондоминиум, а хората са разпръснати по верига от повече от 80 острова. Преди по-малко от 40 години жителите там просто нямаха гражданство - факт, който не е забравен от бившия премиер Барак Сопе.

"Нямах паспорт до 1980 година. Трябваше да пътувам с лист хартия, който ми подариха британците и французите. Беше унизително", разказва той.

Сопе обяснява, че е "предателство" за Вануату да продаде гражданството си и посочва потопа от китайски инвестиции в региона. "Китайците имат толкова много повече пари от нас", казва той.

Китайските инвестиции са критикувани от местни жители като Сопе, които се оплакват, че наемат само китайска работна ръка и не развиват валутата.

Цялото мъжко правителство на Вануату - една от само трите държави в света, където жените са изцяло изключени от политиката - е отказало на BBC коментар относно схемата за получаване на гражданство. Агенцията обаче успява да проследи агента за получаване на гражданство Бил Бани, който стои зад гражданите.

"Трябва да гледаме на Вануату в световен мащаб. Други страни продават паспорти, за да изкарват прехраната си. Ние нямаме много природни ресурси. Това носи много пари за Вануату", казва Бани.

Но за основно селското население политиката е силно противоречива от създаването си през 2015 година.

Къщите в селата, намиращи се на 10 минути с кола по ужасния път, са направени от ламарина. Чувството обаче е, че си в друг континент, разказват авторите на BBC.

Местни не виждат парите от продажбата на паспорти, въпреки обещанията, че схемата ще възстанови инфраструктурата и домовете след опустошителния циклон Пам през 2015 година, споделя още Бани.

"Нашите предци загинаха за нашата свобода. А сега хора носят същия зелен паспорт, който нося аз. И това за 150 000 долара? Къде са парите? Мисля, че това трябва да спре", категорична е тя.

Сюзън - друга жена от същото село - показва мръсен кладенец. Тя иска от управата само да има течаща вода, за да могат децата ѝ да се изкъпят и да пият чиста и безопасна вода.

С процъфтяването на търсенето на китайския пазар Дан Макгари, който ръководи местния вестник, казва, че с това темпо скоро ще бъде трудно хората да си представят промяна в политиката.

Данните за продажби на паспорти сега представляват над 30% от приходите на страната, според Дан. "За малка държава като нашата това е голяма работа. Но трябва да се запитаме, за това ли се борихме? Това правилно ли е? Правилно ли е да продадем нашия твърдо спечелен суверенитет на най-високия участник в търга", пита иронично тя.

Това е въпрос, с който много държави, не само Вануату, ще трябва да се справят в нашия все по-глобализиран свят. Но както казва Калин от Henley & Partners: "Гражданството чрез инвестиции и програми за миграция на инвестиции не са нищо друго, освен отражение на свят, в който всичко е станало по-плаващо".

Държавите, където може си купиш гражданство. И колко струва

Държавите, където може си купиш гражданство. И колко струва

Най-скъпо излиза гражданството в Австрия