Агенция Bloomberg състави рейтинг на държавите, които позволяват да си "купиш" гражданство. В класацията влизат десет страни, позволяващи на чужденци да получат съответно гражданство без бюрократични забавяния и спънки. Но, разбира се, срещу солидни финансови средства.

В повечето такива държави става дума за преки инвестиции в местната икономика или купуването на недвижима собственост.

Най-скъпо излиза гражданството в Австрия. За неговото получаване е необходимо да се покажат инвестиции в собствен бизнес или придобиване на жилищни имоти за 23 млн. долара. Сведението за предоставяне на гражданството на лицето може да се запази в тайна. Информация за придобиването на австрийско гражданство не се разкрива и предава и на други страни. "Да се купи" австрийско гражданство може от 1985 година насам.

Второ място по този показател заема Кипър. Островната държава дава свое гражданство при инвестиции в страната не по-малки от 2,375 милиона долара.

На трета позиция в класацията е Малта с необходими за целта вложения от $1,065 милиона.

Следват Турция, Вануату, Гренада и карибската островна държава Сейнт-Китс и Невис.

Най-скромни са финансовите изисквания за получаване на гражданство в Сент-Лусия, Доминика, Антигуа и Барбадос - не по-малко от 100 хиляди долара.

Осем от посочените десет държави, влезли в рейтинга на Bloomberg, са офшорни зони.

Общо в света се наброяват от порядъка на 35 държави, които предоставят свое гражданство или някаква друга форма на постоянно жителство, срещу инвестиции.

Най-положително към чужденците, искащи да се заселят за постоянно, се отнасят Турция и Черна гора. Двете държави дават жителство на всеки, купил недвижими имоти в страната - къща, апартамент, офис или някъкъв бизнес.

Неотдавна Молдова заяви за плановете си да стартира програма за предоставяна на гражданство на финансова компенсация или инвестиции. Предвижда се това да става възможно след безвъзмездно внасяне на 135 хиляди евро, припомня finmarket.ru.