Едва ли има шофьор по света, който да не се е изнервял в напрегнати или нелепи ситуации на пътя. Няма как да не сте се чудили къде са най-безопасните места за шофиране в света. Ето защо Hippo Leasing се опитва да събере най-новите данни за смъртните случаи на пътя от всяка страна, за да създаде класация с над 200 места от всички краища на света от най-безопасните до най-опасните места за шофиране.

Оказва, че Норвегия е най-безопасното място за шофиране в света. Това едва ли е изненадващо.Според данните от OurWorldInData и Gov.UK, Норвегия официално спечели титлата на най-безопасното място за шофиране в света, със само 1,5 смъртни случая от пътни инциденти на 100 000 души.

Всъщност и трите скандинавски страни (Норвегия, Швеция и Дания) се нареждат в топ 5 на най-безопасните места за шофиране, като смъртните случаи в Швеция са само малко по-високи - 1,7 на 100 000 души, а Дания - 2,2.

Снимка 605067

Източник: iStock

Всъщност всички големи скандинавски страни се нареждат в топ 20 на най-безопасните места за шофиране, включително Исландия (2,4 на 100 000), Гренландия (3,9) и Финландия (4).

Ограниченията на скоростта в Норвегия, вероятно играят роля в това класиране. Тяхното ограничение на скоростта по магистралата е с 15,5 км/ч по-бавно от средното ограничение на скоростта на магистралата в 10-те най-опасни държави, 14 км/ч по-ниска скорост за междуградски пътища. Това може да бъде основният фактор, който допринася пътищата на Норвегия да бъдат класирани като най-безопасните в света. Както и вероятно спазването на правилата.

Като цяло се оказва, че в Европа пътищата не са толкова "смъртоносни", в сравнение с други места по света. В страните в цяла Европа броят на смъртните случаи на 100 000 души е под 10. Само в Украйна това число е над 10.

Коя е страната с най-натоварени пътища в света. Не е САЩ или Китай...

Коя е страната с най-натоварени пътища в света. Не е САЩ или Китай...

А кои са най-свободните от автомобили държави в света?

На другия край на класирането

Централноафриканската република е класирана като най-опасната държава в шофиране в световен мащаб с удивителната цифра от 67,1 смъртни случая по пътищата на 100 000 души.

Следват други африкански страни Лесото (49,17), Демократична република Конго (42,18) и Есватини (40,69), Ангола (38,73) и Габон ( 34,39).

Държавите от Близкия изток също се класират зле като цяло, като страни като Саудитска Арабия (58,22), Оман (55,73), Йемен (47,08) и Обединените арабски емирства (43,66) отчитат доста големи нива на смъртност.

Възможно ли е ограниченията на скоростта да са причината?

Hippo Leasing сравни ограниченията на скоростта на всяка една от 10-те най-безопасни държави с 10-те най-опасни държави. Установява се, че най-опасните 10 страни имат средно ограничение на скоростта по магистрала от 115 км/ч. Това е малко над 9 км/ч повече от средното ограничение на скоростта по магистралата на 10-те най-безопасни, които имат средно ограничение на скоростта по магистрала от 106,2 км/ч.