От 2000 г. глобалните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност са се утроили до 2,4 трилиона долара. През 1960 г. само в САЩ са правени почти 70% от глобалните разходи за научноизследователска и развойна дейност, а до 2020 г. техният дял е спаднало до 30%.

От създаването на работни места, до националната сигурност и промишлената конкурентоспособност, научноизследователската и развойна дейност играе жизненоважна роля в икономическия растеж и иновациите на една страна, като оказва влияние върху почти всяка част на обществото - пряко или косвено.

Инфографиката класира най-иновативните икономики в света, използвайки данни от Глобалния индекс на иновациите на WIPO на ООН.

Most Innovative Countries in the World 2022Most Innovative Countries in the World 2022

Какво определя иновативната икономика?

Анализират се общо 81 индикатора в седем категории за изчисляване на резултата на дадена държава. Рамката има за цел да идентифицира индикатори, които насърчават иновативна среда и революционни технологии.

Струва си да се отбележи, че общият резултат за иновации на всяка държава е комбинация от тези категории и страните с подобни резултати могат да бъдат силни в различни области, но в различни области.

50-те най-иновативни страни през 2022-а година

Швейцария се нарежда на първо място⁠ за 12-та поредна година, изпреварвайки САЩ, Южна Корея и Израел. За мнозина това може да е изненада. Всртаната се наблюдава силно сътрудничество между университетите и индустрията. Освен това страната привлича таланти благодарение на високото си качество на живот.

На второ място са Съединените щати, които харчат най-много за научноизследователска и развойна дейност с над 700 милиарда долара годишно. Четири от петте компании с най-големи разходи в областта са в Америка: Amazon (42,7 милиарда долара), Alphabet (27,6 милиарда долара), Microsoft (19,3 милиарда долара) и Apple (18,8 милиарда долара).

Държави в Европа също заемат добри места в топ 10, включително Швеция (3), Обединеното кралство (4) и Холандия (5).

Южна Корея (6) също заема почетно място в научноизследователската и развойна дейност. Това се дължи на конгломерати като Samsung и LG.

Европа

С 15 от 25-те най-големи икономики в света, Европа е силен притегателен център за насърчаване на иновациите. Континентът е лидер в социалния прогрес, равенството и др.

За мнозина технологичната продукция не е първото нещо, което идва на ум, когато си помислят за Европа, но сделките с рисков капитал скочиха с над 53% през 2021 г. Лондон, Берлин и Париж бяха водещи градове за такъв тип сделки с рисков капитал.

България също попада в престижната класация, като ние сме на 35-то място и оставяме зад нас държави съседите си Турция (37), Румъния (49), Гърция (44).

Северна Америка

В Северна Америка САЩ са на първо място. Страната се нареждат на първо място по редица показатели, включително сътрудничество между университетите и индустрията за научноизследователска и развойна дейност.

На второ място в региона е Канада (15-о място).

Южна Америка

Чили (50-то място) е на първо място в региона, благодарение на своя обещаващ технологичен сектор. Към днешна има около 8000 технологични компании. Страната има и най-високия мащаб на мобилна свързаност в региона. В края на 2021 г. стартира първата 5G мрежа в Южна Америка.

След Чили е Бразилия (54), която отбеляза рекорден брой IPO през 2021 г., които бяха оценени на близо 7 милиарда долара.

Близкия изток и Централна Азия

Най-високо класиран в региона е Израел (16). Това е единствената страна в световен мащаб, която харчи над 5% от БВП за научноизследователска и развойна дейност. Като цяло, тя е световен лидер в патентните заявки и износа на услуги в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ). Гъстотата на стартиращи предприятия на глава от населението в страната е 16 пъти по-голяма от тази в Европа.

Малката островна държава Кипър (27) е на второ място, подкрепяна от правителствено финансиране, фокусирано върху стартиращи компании.

Източна Азия

Южна Корея (6) се класира най-високо в Източна Азия и Океания и се е утвърдила като лидер в технологиите и иновациите на световната сцена. Чрез своята инициатива New Deal правителството оглавява проекти за интелигентно здравеопазване, изкуствен интелект и други.

Африка

Най-високо класираната в Африка е островната държава Мавриций (45).

Там правителството ускорява инвестициите в технологични инкубатори, сътрудничество между научни изследвания и бизнес и дава данъчни стимули за инвестиции в научноизследователска и развойна дейност.

Южна Африка (61) следва Мавриций в списъка, като град Кейптаун привлича предложената централа на Amazon за 300 милиона долара.