Свикнали сме да чуваме, че на търгове се предлагат големи суми пари за единични предмети. От произведения на изкуството и артефакти, до яхти и скъпоценни камъни, реномираните аукциони са известни с това, че на тях се предлагат най-желаните предмети в света, чиито цени понякога достигат стотици милиони.

Ето и топ 5 на най-скъпите предмети, произведения на изкуството и вещи продавани на тръг:

1. Salvator Mundi на Леонардо да Винчи -  $450 300 000

Отдавна забравена, през 2008 г. е потвърдена автентичността ѝ като изгубен шедьовър на Леонардо да Винчи от някои от най-големите експерти по Да Винчи в света в Лондон. Един такъв експерт отбелязва, че картината има "присъствие".

Снимка 658810

Източник: Wikipedia

Въпреки че в арт средите се говори, че картината е нелегитимна и вероятно е дело на имитатора на Да Винчи - Бернадино Луини, портретът на Христос е представен за първи път в Националната галерия през 2011 г. Шест години по-късно картината е продадена в "Кристис" и става най-скъпата картина, продавана някога на търг. Тя е закупена за Лувъра в Абу Даби и е планирано да бъде открита през септември 2018 г. Засега обаче тя е отложена без обяснение.

Ferrari от 1962 година: най-скъпата кола, продадена някога на търг

Ferrari от 1962 година: най-скъпата кола, продадена някога на търг

Суперавтомобилът беше закупен за рекордните $51, 7 милиона

2. Скулптурата "Посочващият човек" на Джакомети - $104 000 000

"L"homme au doigt" или "Посочващият мъж" е скулптура в естествен размер на слаб мъж в типичния стил на художника Алберто Джакомети. Джакомети е широко известен като гигант в света на модерното изкуство.

Изработката на скулптурата отнема само девет часа - Джакомети я създава за една нощ през 1947 г., бързайки да я подготви за първата си изложба в Ню Йорк. Първоначално тя е замислена като част от по-голяма композиция, но Джакомети променя мнението си и решава, че скулптурата е самостоятелно цялостно произведение.

Снимка 658813

3. "Портрет на художника" (басейн с две фигури) на Дейвид Хокни - $90 300 000

Тази загадъчна картина на Дейвид Хокни, изобразяваща двама мъже и плувен басейн, е продадена в Christie"s през ноември 2018 г. Дейвид Хокни е талантлив художник, занаятчия и сценограф. Той е на сцената на изкуството от 60-те години на миналия век и в момента се радва на известен ренесанс.

Картината, дело на художник, който е открит гей, изобразява емоционалния живот на гейовете - рядко срещана тема в произведения на изкуството на такава цена. Това е една от най-харесваните картини на ретроспективата на г-н Хокни в Музея на изкуствата "Метрополитън".

Снимка 500992

Източник: Facebook

4. Син диамант на Oppenheimer - $48 600 000

В списъка на най-скъпите предмети и вещи, продавани на търг, можеше да има редица редки диаманти, но през 2016 г. Синият диамант на Опенхаймер влезе в историята като най-скъпото бижу, продавано някога на търг, считано от 2023 г. Диамантът е и най-големият яркосин диамант, предлаган някога на търг, с правоъгълна шлифовка и тегло 14,62 карата, който преди това е принадлежал на Филип Опенхаймер.

Снимка 655604

Източник: Wikipedia

5. 1962 Ferrari 250 GTO Berlinetta - $48 000 000 

Друга рекордна продажба - Ferrari 250 GTO Berlinetta от 1962 г. - е най-скъпият автомобил, продаван някога на търг от 2021 г. насам. Наричана "Свещеният Граал при колекционерските автомобили", Berlinetta е създадена, за да се състезава в 3-литровия клас на Световния шампионат на ФИА през 1962 г. Той печели шампионата на GT през 1962 г. и има над 15 победи. В него е карал и Фил Хил, първият американски световен шампион във Формула 1. Нещо повече, той е подходящ и за улична употреба.

Продават на търг имението на Сталин

Продават на търг имението на Сталин

На колко се оценява имотът, намиращ се край Москва